Ștefan Radu Oprea (PSD, ministrul Economiei)
„Nu sunt bani! Cea mai mare minciună spusă de Orban/Cîțu și gașca lor toxică. Au mutat 6,8 miliarde de la bugetul asigurărilor sociale la pușculița de partid, adică în fondul de rezervă și capitolul acțiuni generale de la Ministerul Finanțelor. Adică au luat banii pensionarilor!!!”
Trunchiat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 02.11.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 23 octombrie 2020, PSD Prahova a preluat o declarație a senatorul Ștefan Radu Oprea:

„Nu sunt bani! Cea mai mare minciună spusă de Orban/Cîțu și gașca lor toxică. Au mutat 6,8 miliarde de la bugetul asigurărilor sociale la pușculița de partid, adică în fondul de rezervă și capitolul acțiuni generale de la Ministerul Finanțelor. Adică au luat banii pensionarilor!!!”

Ce verificăm?

Dacă guvernul a mutat bani din bugetul asigurărilor sociale în fondul de rezervă și la ministerul Finanțelor și care a fost suma.

Verificare

Guvernul are la dispoziție fondul de rezervă bugetară și fondul de intervenție prin care poate acoperi cheltuieli neprevăzute, iar constituirea și utilizarea lor sunt reglementate prin legea finanțelor publice. Aceeași lege arată că banii pentru ele se alocă prin hotărâri ale guvernului. Pentru anul 2020, sunt disponibile aici

În august 2020, fondul de rezervă și Ministerul Finanțelor (pentru acțiuni generale) au primit 6,827 miliarde lei. 

Apoi, ultima rectificare bugetară a avut loc în august și prin ordonanță de urgență s-a rectificat bugetul asigurărilor de stat aferent sistemului de pensii. Mai exact s-a diminuat: 

„la venituri cu suma de 6.823.015 mii lei prin diminuarea veniturilor curente cu suma de 427.076 mii lei și a subvenției acordate de la bugetul de stat cu suma de 6.395.939 mii lei, iar la cheltuieli se diminuează atât la credite de angajament, cât și la credite bugetare cu suma de 6.823.015 mii lei.” 

Observăm că alocările pentru fondul de rezervă și ministerul Finanțelor sunt puțin mai mari ca suma cu care s-a rectificat bugetul pentru pensii.  Pe de altă parte, punctul de pensie a crescut de la 1 septembrie de la 1.265 lei la 1.442 lei conform unei ordonanțe de guvern.  

Legea privind finanțele publice arată că nu se pot lua fonduri din bugetul de asigurări pentru a fi transferate către alte domenii pentru că trebuie respectat principiul universalității:

 „Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu excepția donațiilor și sponsorizărilor, care au stabilite destinații distincte.” (art. 8)

Aceeași lege arată că redistribuirea de credite se face între ordonatorii principali de credite ai bugetului asigurărilor sociale de stat, precum și între proiecte și programe cu finanțare din fonduri externe între ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat/bugetului asigurărilor sociale de stat/bugetelor fondurilor speciale. 

Concluzie

Afirmațiile senatorului PSD Ștefan Radu Oprea sunt trunchiate. Este adevărat că la ultima rectificare bugetară din august Guvernul a diminuat cu 6,823 miliarde bugetul asigurărilor sociale, în timp ce fondul de rezervă și Ministerul Finanțelor au primit 6,827 miliarde lei. Pe de altă parte, de la 1 septembrie punctul de pensie a crescut cu 14%.

În plus, în sistemul de finanțe publice din România nu se pot lua fonduri de la bugetul de asigurări pentru a fi transferate către alte domenii.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.