Ștefan Radu Oprea (PSD, ministrul Economiei)
„Eurostat arată că România este pe locul 2 la explozia datoriei în primele 6 luni, chiar dacă în primele trei luni ale anului nu s-au manifestat efectele crizei COVID”
Trunchiat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 16.08.2020
www.factual.ro

Context

În 11 august 2020, Ștefan Radu Oprea de la PSD a scris pe Facebook: 

 „ Guvernul Orban e vicecampion european. Din păcate pentru noi la creșterea datoriei. Eurostat arată că România este pe locul 2 la explozia datoriei în primele 6 luni, chiar dacă în primele trei luni ale anului nu s-au manifestat efectele crizei COVID (vezi grafic).

Ce verificăm?

Creșterea datoriiilor guvernamentale ale țărilor din Uniunea Europeană în primele 6 luni ale anului.

Verificare

În 22 iulie 2020, Eurostat a publicat raportul privind creșterea datoriei externe pentru statele din Europa. A fost luat în calcul primul trimestru din 2020 în comparație cu ultimul trimestru din 2019. Conform acestor date România este pe locul a doilea din UE în ceea ce privește creșterea datoriei externe. 

Însă, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra evoluției datoriei guvernamentale trebuie să luăm datoria ca procent din Produsul Intern Brut (PIB) al țării.

Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, România are o datorie guvernamentală în primele 6 luni ale 40,2% din PIB. Iar conform statisticilor publicate în 12 august de Eurostat, observăm că sunt alte 18 state care au o datorie guvernamentală brută ca procent din PIB mai mare decât România, printre care și Polonia, Ungaria, Germania și Franța. 

 

Concluzie

Afirmația făcută de Ștefan Radu Oprea este trunchiată. Într-adevăr România are a doua cea mai mare creștere a datoriei externe din UE în acest trimestru față de cel precedent, însă datoria din primul trimestru ca procent din PIB ne situează pe un locul 9, fiind alte 18 state cu o datorie mai mare.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.