Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

27.04.2021

„Ce uită să spună Florin Cîțu: că a reușit să aducă ratingul acolo unde îl lăsase PSD, adică la stabil. Vă readuc aminte că S&P modificase perspectiva în decembrie 2019".

Ștefan Radu Oprea

Senator PSD

Sursa afirmației: Facebook

Trunchiat

Context

Pe 17 aprilie 2021, senatorul PSD Ștefan Radu Oprea a afirmat, pe pagina sa de Facebook: 

„Premierul Cîțu a ieșit astăzi să se laude. Dar nu merită felicitat chiar dacă Standard & Poor’s a schimbat perspectiva de țară de la negativ la stabil. Ce uită să spună Florin Cîțu: că a reușit să aducă ratingul acolo unde îl lăsase PSD, adică la stabil. Vă readuc aminte că S&P modificase perspectiva în decembrie 2019”.

Ce verificăm?

Cum a evoluat perspectiva Standard & Poor's pentru România, din noiembrie 2019, când guvernarea a fost preluată de către PNL.

Verificare

Agenţia de rating Standard & Poor’s a anunţat, în data de 16 aprilie 2021, îmbunătățirea perspectivei datoriei guvernamentale a României pe termen lung şi scurt, în monedă locală şi valută. Așa cum explică Banca Centrală Europeană, perspectivele acordate de agențiile de rating indică gradul de încredere pe care îl oferă o economie și rezultă în nivelul de dobândă cu care țara se împrumută. În fapt, cu cât perspectiva este mai bună, cu atât dobânzile sunt mai avantajoase. Potrivit platformei de expertiză financiară investopedia.com, aceasta este o privire de ansamblu asupra unei economii naționale. Standard&Poor’s, mai notează specialiștii, acordă un rating BBB sau mai mare țărilor pe care le consideră cu grad de investiție, iar notele BB+ sau mai mici sunt considerate a fi speculative sau de tip „junk”.

În aprilie, perspectiva asupra economiei românești a fost ridicată de la „negativă”, la „stabilă”. S&P nu a îmbunătăţit și ratingul de țară al României. Acesta a rămas „BBB-”, ultimul recomandat investițiilor.

Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei în cazul României pe care o face agenția Standard & Poor’s, din noiembrie 2013. Atunci perspectiva acordată României a fost „pozitivă”, fiind retrogradată la „stabilă” în mai 2014 și la „negativă” în decembrie 2019, aceasta din urmă fiind menținută până în aprilie 2021.

În 2020, specialiștii de la S&P au reconfirmat ratingul de țară al României și perspectiva negativă, așa cum arată chiar site-ul ministerului de Finanțe. Decizia agenției de rating a avut la bază nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe.

În opinia de la acea vreme a specialiștilor Standard & Poor’s, abaterile mari de cheltuieli ale guvernului anterior (n.r. – guvernul PSD) au forțat actuala conducere a României să își revizuiască obiectivele fiscale pentru 2019 și 2020, pe fondul unei economii încetinite”, se arată într-un comunicat de presă.

Concluzie

Afirmația lui Ștefan Radu Oprea este trunchiată. În noiembrie 2019, când PNL a preluat guvernarea de la PSD, perspectiva celor de la Standard & Poor’s pentru România era „stabilă”, iar în decembrie 2019 aceasta a fost schimbată la „negativă”, însă analiza specialiștilor a ținut cont de cheltuielile mari făcute de guvernul PSD și a arătat că este nevoie de măsuri care să le acopere.

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.