După consultările de la Cotroceni din data de 17 ianuarie 2018, în vederea desemnării unui nou prim-ministru, Traian Băsescu a făcut următoarele declaraţii despre situația în care se află România:
Ţara are un deficit de 3% din PIB în condiţiile în care are creştere economică 7%, asta înseamnă proastă administrare. Nu se poate să ai creştere 7% şi deficit 3%. De asemenea, a crescut deficitul de cont curent, ajungându-se la 11 miliarde euro deficit de cont curent. Un alt element care arată proasta guvernare este acela că guvernul a crescut datoria publică. Altul este inflaţia, politici care au generat inflaţie şi, implicit, creşterea dobânzilor la credite, care afectează consistent economia.
Dacă datele macroeconomice înaintate de Traian Băsescu descriu realitatea din România la început de 2018.
Consultând cele mai recente previziuni macroeconomice ale Comisiei Europene, în luna noiembrie, creşterea economică reală a României ajungea la 5,7% din PIB. Mai mult, INS, în raportul aferent trimestrului al III-lea din 2017, indică o creştere economică pe serie brută de 7% şi 6,9% pe seria ajustată sezonier.
Cât privește deficitul bugetar (diferența între veniturile și cheltuielile bugetelor publice), ultimele date privind execuția bugetară publicate de Ministerul Finanțelor Publice arată că într-adevăr acesta se va apropia de 3%.
Potrivit celor mai recente date publicate de BNR (pentru primele 11 luni din 2017), deficitul de cont curent al balanței de plăți a României este de 5.58 miliarde de euro (balanța de plăți reprezintă tranzacțiile economice ale României cu restul lumii, deci nu numai sectorul bugetar). Deși este în creștere semnificativă față de 2016 (2.89 miliarde euro în aceeași perioadă), nu a ajuns totuși chiar la 11 miliarde de euro per total (dacă e să ne uităm doar la bunuri, ne apropiem de această sumă, însă compensăm la alte capitole).
Conform previziunilor de toamnă ale Comisiei Europene, “este posibil ca slăbirea balanţei comerciale a României să ducă la creşterea deficitului de cont curent, care este aşteptat să ajungă la 3,1% din PIB în 2017, 3,2% în 2018 şi 3,4% în 2019”:
Tot BNR a publicat și cele mai recente date privind datoria publică a României (date preliminare pentru primele 11 luni ale anului 2017) și acestea arată că numai datoria publică externă totală a crescut cu 1.48 miliarde de euro.
Și datoria publică internă pare să fi crescut, însă pentru aceasta avem date ale MFP doar pentru primele zece luni din an, care arată o creștere de 1.3 miliarde de euro și pe această componentă.
Din cel mai recent raport asupra inflaţiei publicat de BNR (aferent lunii noiembrie 2017), găsim următoarele date: “Rata anuală a inflației IPC este proiectată la valoarea de 2,7 la sută la sfârșitul anului 2017, 3,2 la sută la finele anului 2018 și 3,1 la sută la orizontul prognozei (trimestrul III 2019).”
Mai mult, cea mai recentă analiză asupra inflaţiei a Eurostat plasează România între statele cu cea mai mare inflaţie din UE, cu o rată anuală a inflaţiei de 2,6% la nivelul lunii decembrie 2017:
Site-ul Băncii Naţionale ne pune la dispoziţie şi date cu privire la evoluţia indicelui ROBOR (reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară), pentru a putea compara situaţia actuală cu situaţia din anul precedent: acesta a crescut, ceea ce afectează dobânzile la credite, care vor creşte.
Evaluarea făcută de Traian Băsescu în ceea ce privește starea indicatorilor macroeconomici din România este una foarte aproape de adevăr. Cu excepția unei confuzii cu privire la deficitul balanței de plăți (între balanța totală și cea pe bunuri), toate datele prezentate de acesta sunt adevărate: deși am avut o creștere economică foarte mare, deficitul bugetar se află aproape de limita de 3% asumată de România; deficitul contului curent și datoria publică sunt în creștere, la fel ca inflația și dobânzile creditelor.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.