Traian Berbeceanu
„Nu avem creștere a numărului de cazuri în fiecare zi, suntem în zona de platou, avem în jur de 1.700 de cazuri noi pe zi de o bună perioadă de timp. O eventuală carantinare se ia în funcție de mai mulți indicatori, nu suntem în situația să discutăm despre această măsură.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Data verificării: 30.12.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: www.b365.ro

Context

Pe 11 decembrie 2020, ziua în care Bucureștiul a trecut pentru prima dată de 7 la mie rată de infectare, Traian Berbeceanu-  prefectul Capitalei a declarat: 

„Nu avem creștere a numărului de cazuri în fiecare zi, suntem în zona de platou, avem în jur de 1.700 de cazuri noi pe zi de o bună perioadă de timp. O eventuală carantinare se ia în funcție de mai mulți indicatori, nu suntem în situația să discutăm despre această măsură.”

Ce verificăm?

Care sunt criteriile legale pentru dispunerea carantinării locale și dacă numărul de cazuri de coronavirus din București s-a menținut constant.

Verificare

Normele privind carantinarea zonală au fost stabilite în luna iulie, prin ordinul 1309/2020 emis de Ministerul Sănătății. Potrivit documentului, există opt criterii  „pentru declanșarea analizei amănunțite în vederea propunerii deciziei de carantinare zonală”. 

Primul se referă la un număr crescător de cazuri, în ultimele 14 zile, iar al doilea este incidența de peste trei la mie, pe care Bucureștiul a depășit-o cu peste 100%.

Iată toate cele opt criterii, așa cum apar în ordinul din luna iulie:

1. trend crescător pentru ultimele 14 zile;

2.rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1.000 de locuitori);

3.ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare);

4. ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului;

5. personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate;

6. personal sanitar in/suficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție;

7. gradul de ocupare a paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI >90%, cu pacienți din zona respectivă;

8. populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu”.

În cele 14 zile la care face referire Traian Berbeceanu, numărul de cazuri noi raportat în București a fluctuat între 522 (în 30 noiembrie) și 1.946 (în 8 și 9 decembrie), așa cum arată rapoartele prezentate de Grupul de Comunicare Strategică.

Trendul era descrescător la începutul perioadei, dar s-a inversat după 4 decembrie, când numărul de cazuri noi a crescut accelerat.

Între 7 și 11 decembrie, trendul s-a stabilizat, la un număr mediu de 1.865 de cazuri pe zi.

Potrivit situației epidemiologice prezentate de Direcția de Sănătate Publică din București, numărul de internați, atât pe secțiile dedicate Covid-19, cât și pe secțiile de ATI, a rămas constant (cifrele din grafic apar la intervalele la care au fost publicate de DSP).

Chiar și la un număr maxim de aproape 300 de persoane care ar avea zilnic nevoie de terapie intensivă, gradul de ocupare nu se apropie de 90% – am luat în considerare un raport prezentat de Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, care arată că, în Capitală, există peste 900 de paturi ATI și peste 600 de ventilatoare mecanice.

Concluzie

Afirmația lui Traian Berbeceanu este parțial adevărată. Deși incidența a ajuns la peste 7 la mie, curba infectării, în București, arată că între 7 și 11 decembrie, trendul s-a stabilizat, la un număr mediu de 1.865 de noi cazuri pe zi. Situația din spitale părea, de asemenea, stabilă, astfel încât nu se întrunea o majoritate de criterii care să ducă la carantinarea Capitalei.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.