Cătălin Drulă (Președinte USR, deputat)
,,De când e premier, Marcel Ciolacu a îndatorat România cu peste 610 milioane de lei în fiecare zi. Datoria țării astăzi este la cea mai mare valoare de după Revoluție, peste 700 de miliarde de lei și crește în fiecare zi”.
Trunchiat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 10.07.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook / Catalin Drula

Context

Într-o postare de pe pagina sa de Facebook, președintele USR, Cătălin Drulă, a abordat subiectul datoriei externe a României:

,,De când e premier, Marcel Ciolacu a îndatorat România cu peste 610 milioane de lei în fiecare zi.

Datoria țării astăzi este la cea mai mare valoare de după Revoluție, peste 700 de miliarde de lei și crește în fiecare zi.

(…)

Și asta, în condițiile în care Guvernul Ciolacu tocmai ce a ratat plata a 53 de milioane de euro din a doua tranșă din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Iar Coaliția PSD-PNL a refuzat să desființeze pensiile speciale și să treacă toate pensiile pe sistemul contributiv, ceea ce ar fi economisit 4 miliarde de lei pe an la bugetul statului’.

Ce verificăm?

Cu cât a crescut datoria externă a României de la preluarea mandatului de prim-ministru al țării de către Marcel Ciolacu și dacă datoria externă are cea mai mare valoare de la Revoluție încoace.

Verificare

Marcel Ciolacu, alături de guvernul de coaliție PSD – PNL, a fost învestit în funcție în 15 iunie 2023.

Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, a planificat, în luna iunie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,7 miliarde de lei, la care poate fi adăugată suma de 780 de milioane lei, prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive (SSON). Suma totală a împrumuturilor este de 6,48 miliarde de lei.

Important de menționat este faptul că acest ordin a fost emis pe 31 mai, în timpul mandatului lui Nicolae Ciucă de prim-ministru – și nu al lui Marcel Ciolacu (învestit în 15 iunie, așa cum am arătat mai sus).

Ca să verificăm declarația lui Cătălin Drulă, trebuie să calculăm și suma cu care s-a împrumutat România pe zi, în a doua jumătate a lunii iunie. Având la dispoziție documentele publicate de MF, putem calcula că, în medie, România s-a împrumutat cu 378 de miliarde de lei pe zi, din 15 iunie și până la finalul lunii. Este totuși de menționat că aceasta este o proiecție, iar ordinul privind împrumutile fusese deja adoptat, în momentul în care Marcel Ciolacu a fost învestit în funcție.

Conform celor mai recente cifre ale Ministerului Finanțelor, din luna aprilie 2023, datoria publică totală a României a ajuns la 712 miliarde de lei, această sumă fiind cea mai mare înregistrată din 1990 încoace, tot conform datelor Ministerului Finanțelor. De asemenea, procentul din PIB al datoriei este cel mai mare din ultimii ani, respectiv 49%.

Deficitul bugetar a ajuns la 37 de miliarde de lei, conform datelor publicate de Ministerului Finanțelor.

A pierdut România bani din tranșa a doua din PNRR?

Comisia Europenă (CE) a activat procedura de suspendare a plăților conținută de Regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență, pentru că țara noastră nu a îndeplinit două jaloane legate de investițiile în energie (jaloanele 129 și 133), conform evaluării publicate. 

Ulterior, CE a suspendat plata a 53,36 milioane de euro din cererea de plată numărul 2 din PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență), România încasând suma de 2,75 miliarde euro, în loc de 3,2 miliarde de euro, așa cum stipula cererea de plată trimisă de Guvernul României.

Concluzie

Declarația lui Cătălin Drulă este trunchiată. Este adevărat că România are cea mai mare valoare a datoriei de la Revoluție încoace, însă Guvernul României nu s-a împrumutat cu peste 610 milioane de lei în fiecare zi, de la preluarea mandatului lui Marcel Ciolacu, media fiind mai degrabă la jumătate. În plus, ordinul privind împrumuturile pe luna iunie a fost semnat anterior, în mandatul lui Nicolae Ciucă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.