Ciprian Ciucu (Primar Sectorul 6, PNL)
,,Cea mai mare parte din buget la educație merge. Am calculat de curiozitate și dăm undeva la 3.500 de euro pe cap de elev, pe an. E mult, e bine și sper să putem s-o ținem tot așa".
Trunchiat
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 14.06.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: B1TV

Context

Într-o emisiune la postul de televiziune B1TV, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al Bucureștiului, a discutat despre investițiile primăriei de sector în domeniul educației, spunând:

,,Eu, ca primar, trebuie să mă ocup de clădire, de mobilier școlar, de echipamente. Primăria nu angajează profesori, ci asigurăm pază, toate cele necesare pentru procesul de educație și am investit foarte mult în educație în Sectorul 6.

Cea mai mare parte din buget la educație merge. Am calculat de curiozitate și dăm undeva la 3.500 de euro pe cap de elev, pe an. E mult, e bine și sper să putem s-o ținem tot așa

E clar că avem o problemă cu atragerea celor mai bune resurse umane din societate în educație pentru că educația e în competiție cu alte sisteme, cu corporațiile, cu băncile. cu alte instituții ale statului care plătesc mai bine și atunci cei mai buni absolvenți nu se duc către educație sau se duc unii din vocație și le mulțumim pentru acest lucru. Avem o problemă de resurse umane sistemică, una istorică ce se acutizează și e nevoie de o reformă structurală pentru a atrage absolvenți mai buni.

Noi, ca primari, trebuie să le asigurăm condițiile civilizate de muncă, echipamente, tot ce au nevoie, dar asta nu e suficient. Sunt anumite școli, inclusiv din Sectorul 6, din care profesorii pleacă, din cauza faptului că sunt comunități mai sărace. Pleacă după un an doi. Așa nu poți să faci educație”.

Ce verificăm?

Bugetul pentru educație la primăria sectorului 6.

Verificare

În 2023, bugetul Primăriei Sectorului 6 al Capitalei este de 2,065 miliarde de lei, conform rectificării din 24 mai 2023. Pentru învățământ a fost alocată o sumă de 325 de milioane de lei, adică 65 de milioane de euro.

Este adevărat că Educația primește cei mai mulți bani pentru investiții anul acesta din partea primăriei de sector, mai exact un procent de 15% din întreg bugetul local pe anul 2023.

Conform unui document transmis de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru Factual.ro, numărul total de elevi înmatriculați în unitățile de învățământ de stat și particular preuniversitar, de pe raza Sectorului 6, în anul școlar 2022-2023,  este de 42.288 de elevi.

Așadar, dacă bugetul Primăriei Sectorului 6 alocă, în acest an, o sumă de 325 milioane de lei, suma pe rezultă de 7.685 de lei, adică aproximativ 1.550 de euro.Concluzie

Declarația lui Ciprian Ciucu este trunchiată. Este adevărat faptul că cea mai mare parte din bugetul Primăriei Sectorului 6 din București merge spre educație, însă suma investită, pe cap de elev, nu este de 3.500 de euro, așa cum declară primarul, ci de 1.550 euro.

*Foto: Facebook / Ciprian Ciucu

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.