Marcel Boloș (PNL, ministrul Finanțelor)
„Până acum, eram singura țară în deficit excesiv. În 2022 însă, potrivit datelor Comisiei, ţări cu deficite bugetare mai mari de 4% din PIB au fost Belgia, Franţa, Ungaria, Spania, Italia sau Letonia. (...) Pentru cheltuielile cu apărarea s-au alocat în 2023 un plus de 7,5 miliarde lei faţă de 2022”.
Trunchiat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 30.10.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 20 octombrie 2023, Marcel Boloș a scris pe Facebook o postare în care se referă la deficitul bugetar și la cheltuielile pentru apărare. Ministrul Finanțelor susține că nu doar România are deficit bugetar excesiv,, ci că există și alte state – precum Belgia, Franţa, Ungaria, Spania, Italia sau Letonia – care au deficit bugetar de peste 4%. Boloș susține că nu ar trebui să luăm în calcul cheltuielile cu apărarea, pentru calculul deficitului excesiv: 

Vedeți aproape zilnic politicieni care merg să reprezinte România în diverse deplasări internaționale. Ce nu se subliniază totuși suficient sunt rezultatele acelor deplasări și ce înseamnă ele pentru oameni. Pentru că sunt suportate totuși din bani publici.

Personal, mereu am considerat imperativ să vă pun în lumina discuțiilor.

Săptămâna aceasta am participat la #ECOFIN,unde o temă amplu dezbătută a fost nevoia de schimbare a tratamentului aplicat cheltuielilor de apărare ale statelor membre.
Mai multe țări, printre care și noi, susțin că UE ar trebui să introducă o derogare de la regula de deficit. Mai exact, solicitarea este ca în calculul deficitului public să nu fie incluse cheltuielile pentru #investiții în apărare. De asemenea, vor să fie excluse și cofinanțările pentru banii europeni primiți.
Să vă dau câteva elemente de context: Ca parte a UE, suntem obligați să respectăm anumite reguli fiscale. Dacă orice stat membru ajunge să derapeze fiscal-bugetar, fapt ce împovărează alte state, intră în vigoare Procedura de Deficit Bugetar Excesiv. Adică se încearcă corecţia abaterii de la regulile fiscal bugetare convenite.
România este în procedură de deficit excesiv din 2020, iar dacă nu ține cont de obligațiile pe care și le-a asumat față de Comisia Europeană riscă să pierdă sume și din fondurile din Politica de Coeziune, dar și din #PNRR. Adică banii care ne aduc acum drumuri mai bune, școli, spitale noi și așa mai departe.
Până acum, eram singura țară în deficit excesiv. În 2022 însă, potrivit datelor Comisiei, ţări cu deficite bugetare mai mari de 4% din PIB au fost Belgia, Franţa, Ungaria, Spania, Italia sau Letonia.
Deficitul bugetar este o vulnerabilitate majoră pentru toate aceste țări. Așa că rămâne de văzut: se va acorda tratament special pentru cheltuielile de apărare în regulile de deficit bugetar?
În cazul nostru, aș puncta că pe fondul războiului din Ucraina şi al acutizării confruntărilor geopolitice, presiunea se accentuează. Pentru cheltuielile cu apărarea s-au alocat în 2023 un plus de 7,5 miliarde lei faţă de 2022”.

Ce verificăm?

Situația deficitului bugetar la nivelul Uniunii Europene și cât reprezintă cheltuielile cu apărarea.

Verificare

Cel mai recent raport publicat de către Comisia Europeană privind deficitul și datoria pentru 2022, media europeană a deficitului este de 3,3%, iar România a înregistrat un deficit bugetar de 6,3%. Suntem astfel printre țările cu cea mai mare rată la acest capitol. 

Este important să subliniem faptul că țara noastră înregistrează o scădere a deficitului față de anii precedenți, respectiv 7,2% în 2021 și 9,3% în 2020 (totuși, ani afectați de criza provocată de pandemie). 

Alte state care depășesc un deficit bugetar mai mare de 4% sunt: Spania (4,7%), Franța (4,8%), Italia (8%), Letonia (4,6%), Ungaria (6,2%) și Malta (5,7%). Belgia, țară care se află în enumerarea lui Marcel Boloș, nu se află în această categorie, având un deficit bugetar de doar 3,5%. 

Așadar, singura țară cu un deficit mai mare decât al nostru este Italia.

Referitor la cheltuielile cu apărarea, conform ultimelor date eurostat (disponibile doar până în anul 2021) și calculate ca procent din PIB, avem următoarele valori: Franța (1,8%), Italia (1,4%), Letonia (2,3%), Malta (0,6%), România (1,9%), Ungaria (1,1%) și Spania (1%). 

Dacă am aplica propunerea susținută de Ministrul Finanțelor, conform căreia cheltuielile cu apărarea nu ar trebui luate în considerare în calculul deficitului bugetar, statele care ar depăși în continuare 4% ar fi: Italia (6,6%), Ungaria (5,1%), Malta (5,1%) și România (4,4%). Astfel, ar rămâne doar alte trei state cu un deficit bugetar excesiv. 

Concluzie

Afirmațiile lui Marcel Boloș sunt trunchiate. Chiar dacă eliminăm cheltuielile pe care statele enumerate le alocă apărării, rămân cu un procent de peste 4% doar alte trei țări, dintre care doar Italia și Ungaria se află în enumerarea ministrului.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.