Marcel Ciolacu (premier, președinte PSD)
„Fapte:
1. Rata anuală a inflației a scăzut la 6,6% în martie, de la 7,2% în februarie - INS.
2. PIB-ul României a ajuns în 2023 la cel mai mare nivel din istoria țării, peste 1600 mld lei - INS.
3. Numărul românilor aflați în sărăcie extremă (deprivare materială și socială severă) a scăzut cu 855.000 în 2023 față de 2022 - Eurostat”
Economie
Data verificării: 23.04.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Marcel Ciolacu, actualul premier al României, a făcut mai multe declarații într-o postare pe Facebook, în 11 aprilie 2024, despre starea economică a țării:

Fapte: 

  1. Rata anuală a inflației a scăzut la 6,6% în martie, de la 7,2% în februarie – INS. 
  2. PIB-ul României a ajuns în 2023 la cel mai mare nivel din istoria țării, peste 1600 mld lei – INS. 
  3. Numărul românilor aflați în sărăcie extremă (deprivare materială și socială severă)  a scăzut cu 855.000 în 2023 față de 2022 – Eurostat. 

Datele oficiale demonstrează că viziunea propusă românilor la preluarea mandatului de premier a fost una corectă. Investițiile cresc economia și, în mod special, investițiile în infrastructura mare reprezintă soluția pentru reducerea decalajelor în zonele mai puțin dezvoltate”.

Ce verificăm?

Cum a evoluat rata inflației în România din primele luni ale anului 2024, cât a crescut PIB-ul României și ce se întâmplă cu românii aflați în sărăcie extremă.

Verificare

 


Inflația


 

Datele Institutului Național de Statistică arată că rata inflației la nivel național a scăzut de la 7,2%, în februarie, la 6,6% în martie

Totuși, în martie 2024, România are cea mai mare rată a inflației în Uniunea Europeană conform Eurostat

 


Produsul Intern Brut


Datele Institutului Național de Statistică arată că Produsul Intern Brut (PIB) al României a avut un trend ascendent constant din 1995 până în prezent.

 În cazul PIB-ului pe cap de locuitor, din 2014 până în 2023, acesta a crescut de asemenea constant. Dar suntem la coada clasamentului Uniunii Europene, conform datelor Eurostat. 

 


Sărăcia


 

Conform datelor Eurostat, procentul persoanelor aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială a scăzut în 2023 cu 2,4 procente față de 2022, ajungând la 32%. 

Practic, suntem fruntașii Uniunii Europene la acest capitol, dar trebuie menționat că acest procent a scăzut, din 2015 încoace. 

Concluzie

Afirmațiile lui Marcel Ciolacu sunt trunchiate și scoase din context. Chiar dacă rata inflației a scăzut, avem totuși cea mai mare inflație din UE. PIB-ul României a crescut constant în ultimii ani, dar suntem la coada clasamentului Uniunii Europene privind produsul intern brut pe cap de locuitor. Situația este similară privind persoanele aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială.  

*Foto: Facebook / Marcel Ciolacu

**Material realizat de studenții de la  Universitatea Babeş-Bolyai și FSPAC – Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării în cadrul maratonului de fact-checking desfășurat în 15 aprilie 2024 la Cluj Napoca. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.