Cristian Popescu Piedone
„Dacă este nepotul din a 17-a rudă, nu este nepotul de gradul I. [...] Rude înseamnă decât rude de gradul I, asta înseamnă incompatibilitate”.
Trunchiat
Barometru Factual
Alegeri 2024
Data verificării: 24.04.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24 (min 09:48)

Context

În calitate de invitat al unei emisiuni politice din 31 martie 2024, Cristian Popescu Piedone a declarat că angajarea nepoţilor săi, în cadrul primăriei Sectorului 5, nu poate fi considerat un caz de incompatibilitate, deoarece prin noţiunea de „rude” se înţeleg doar cele de gradul I:

Dacă este nepotul din a 17-a rudă, nu este nepotul de gradul I. Rude înseamnă decât rude de gradul I, asta înseamnă incompatibilitate. Nu este nici imoralitate, cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii? Voi sta lângă mine cu cei în care am încredere. Sunt singurul? Ia daţi o tură în toată România asta. Eu am puterea să mi-o asum, nu există nicio latură a incompatibilităţii.”

(sursa foto: Facebook)

Ce verificăm?

Dacă angajarea nepoţilor se încadrează la cazurile de incompatibilitate aferente primarilor.
Ce este rudenia potrivit Codului Civil.
Cine sunt şi ce compentenţe deţin nepoţii lui Cristian Piedone.

Verificare


Incompatibilitatea şi conflictul de interese


 

Incompatibilităţile reflectă acele situaţii în care un oficial public exercită mai multe funcţii concomitent. Actul normativ care reglementează cazurile de incompatibilitate este Legea nr. 161/2003. Cristian Piedone face, evident, o confuzie de termeni când se referă la incompatibilitate în legătură cu angajarea nepoților săi – incompatibilitatea ar putea să se refere strict la persoana sa, în cazul în care ar îndeplini și altă funcție publică, în afară de cea de primar.

 

Aşa cum subliniază şi un ghid lansat de Agenţia Naţională de Integritate, se întâlneşte frecvent confuzia între conflictul de interese şi incompatibilităţi. Dacă, pentru existenţa unui caz de incompatibilitate, oficialul public nu trebuie să întreprindă o acţiune, fiind suficientă exercitarea în acelaşi timp a două sau mai multe funcţii al căror cumul este interzis de lege, în cazul conflictului de interese, este necesar ca persoanele publice să adopte o decizie care să influenţeze un interes personal.

 

Referitor la primari, art. 76 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 arată că aceştia sunt obligaţi să nu emită niciun act care să aducă vreun folos material pentru: propria persoană, soţ/soţie şi rudele sale de gradul I.

 

Strict în sensul descris de lege, Cristian Popescu Piedone are dreptate (dacă trecem de confuzia între termenii legali).

 


Legalitate și moralitate


 

Chiar dacă acţiunea primarului de a-şi angaja nepoţii în instituţia pe care o conduce nu depăşeşte limitele legalităţii, subiectul ridică, însă, probleme de moralitate, fiind un caz clasic de nepotism. 

 

Nu este pentru prima dată când primarul Sectorului 5 a adoptat decizii în folosul rudelor. În 2016, Piedone a fost trimis în judecată de Agenţia Naţională de Integritate pentru că a semnat acorduri şi autorizații de funcţionare în beneficiul unor societăţi la care copiii săi (rude de gradul I) dețineau calitatea de asociat și funcția de administrator. 

 

În 28 februarie 2024, ANI a constatat existenţa unui nou conflict de integritate pentru Cristian Piedone, deoarece, în exercitarea atribuțiilor de primar, a emis și semnat dispoziția de numire a ginerelui său (afin de gradul I) în calitate de membru al unei comisii din subordinea primăriei, obţinând astfel un folos material.

 


Cine sunt nepoţii angajaţi la Primăria Sectorului 5


 

Cristian Popescu Piedone nu şi-a angajat un singur nepot în structuri din subordinea primăriei, ci trei. Este vorba despre rudele din partea soţiei, adică fiii surorii acesteia: Iulian, Viorel și George Cârlogea.

 

Iulian Constantin Cârlogea – Administrator public

 

Potrivit informaţiilor publicate chiar de Primăria Sectorului 5 pe site-ul oficial, începând cu noiembrie 2020, Iulian Cârlogea deţine funcţia de Manager Public. Tot în 2020, nepotul lui Piedone a obţinut şi funcţia de consilier local în cadrul Primăriei Sectorului 4 (ales, așadar). În 2021, Cârlogea a fost desemnat și şeful structurii de securitate din cadrul Primăriei Sectorului 5. În ultimii ani, acesta a exercitat concomitent trei funcţii publice.

 

Iulian Cârlogea a finalizat stagiul militar în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, ulterior obţinând şi o diplomă de inginer diplomat. Ca şi experienţă profesională, în ultimii 20 de ani, Iulian Cârlogea a fost manager al unor companii private din domeniul pazei și protecției.

 

Art. 244 din Codul Administrativ stipulează că, de regulă, persoanele care pot ocupa funcţia de administrator public trebuie să fi absolvit studii superioare economice, administrative, tehnice sau juridice, condiţie pe care nepotul Iulian nu o îndeplineşte.

 

Viorel Liviu Cârlogea – Director executiv la Poliţia Locală Sector 5

 

Declaraţia de avere pentru anul 2024, publicată tot pe site-ul primăriei, indică faptul că un al doilea nepot, Viorel Cârlogea, este director executiv al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Prevenire şi Combatere a Violenţei din cadrul Poliţiei Locale Sectorul 5. Postul a fost obţinut în urma unui concurs organizat de primărie în 2021. Printre condiţiile de participare se numărau deţinerea unei vechimi în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice minimum 7 ani şi absolvirea cu diplomă a studiilor universitare de master în domeniul administrației publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice. În perioada 20142017, Viorel Cârlogea a fost comisar general adjunct al Gărzii de Mediu. 

 

George Cristian Cârlogea – Consilier Local 

 

George Cârlogea este consilier local din partea PUSL la Sectorul 5. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere din 2023, acesta este şi manager de zonă în cadrul societăţii Totul Verde SA, fostă SC Amenajarea Domeniului Public 4 (A.D.P. 4) SA. În perioada 2008-2015, Piedone a fost primar al Sectorului 4, demisionând de la conducerea instituţiei după incendiul de la Colectiv. Şi atunci, Cristian Piedone a reușit să ocolească dispoziţiile Legii nr. 161/2003 privind incompatibilitatea, nepotul consilier local deţinând o funcţie de conducere la o companie care nu este înfiinţată sau aflată sub autoritatea Primăriei Sectorului 5, însă cu strânse legături faţă de unchiul Piedone. 

 

Concluzie

Declaraţia lui Cristian Popescu Piedone este trunchiată. Primarul Sectorului 5 ştie ce înseamnă noţiunea de „rude” şi diferențele între grade de rudenie, însă confundă intenţionat conceptul, tocmai pentru a ascunde faptul că, profitând de lacunele legislative, şi-a angajat nepoţii în funcţii cheie din cadrul instituţiei pe care o conduce. 

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.