PNL
“Lucrările de modernizare ale Parcului I.L. Caragiale și ale străzilor adiacente, Octavian Petrovici și George Barițiu, avansează în ritm alert“.
Trunchiat
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 29.04.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În februarie 2020 Primăria Cluj Napoca a organizat „o dezbatere publică având ca temă reabilitarea parcului Ion Luca Caragiale și a zonei adiacente, inclusiv a străzii Octavian Petrovici”

Patru ani mai târziu, în martie 2024, Primăria Cluj-Napoca a anunțat, pe pagina de Facebook, avansarea lucrărilor și a precizat câteva detalii istorice și mai multe elemente din planul proiectului. Mesajul a fost preluat, câteva ore mai târziu, de PNL Cluj, care a anunțat, tot pe Facebook, că lucrările de modernizare a parcului I. L. Caragiale avansează, precizând alte detalii despre suprafețele implicate, cât și detaliile istorice care au legătură cu zona:Ce verificăm?

Cum a evoluat proiectul, în cei patru ani de la lansare.

Verificare

Amenajarea spațiilor verzi din zona centrală a municipiului Cluj Napoca a fost în atenția autorității locale încă din 2006. Însă abia în 2020, Consiliul Local a aprobat documentația privind reamenajarea zonei ce cuprinde parcul Caragiale, strada Octavian Petrovici și o parte din strada Gheorghe Barițiu. 

Licitația pentru desemnarea constructorilor a fost anunțată în decembrie 2020 și a fost atribuită, în 13 mai 2021, firmelor Nordcomforest SA și Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL care a subcontractat o parte din ele. 

Acestea ar urma să finalizeze lucrările în 18 luni, încasând 15,8 milioane de lei fără TVA. Banii provin din fonduri europene (Programul Operațional Regional). 

Totuși, primăria a anunțat începerea lucrărilor în 12 octombrie 2023 și a precizat că lucrările vor dura 14 luni. 

În aprilie 2024, suprafața lucrărilor de reabilitare a fost modificată la dimensiunile menționate pe pagina de Facebook a PNL, prin hotărâre de consiliu local.  

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei a anunțat în 15 martie 2024 că arheologii au identificat în timpul cercetărilor gardul unei foste brutării, dar și mai multe zidării istorice de secol XVIII- XIX, dar și și latura de nord a incintei orașului roman Napoca. 

Istoricii au anunțat, tot atunci, că au descoperit țiglă romană cu inscripția EX(ercitus) D(aciae) P(orolissensis) și un fragment de terra sigilatta (ceramică romană de lux) ce se încadrează în intervalul 170-200 e.n.Concluzie

Afirmațiile din postarea PNL Cluj sunt trunchiate. Reprezentanții partidului uită că deși licitația a fost demarată în decembrie 2020, lucrările au început abia în 2023. De asemenea, nu este clar cum a aflat PNL Cluj în martie 2024 suprafața lucrărilor modificate de consiliul local abia luna următoare. 


*Material realizat de studenții de la  Universitatea “Babeş-Bolyai” și Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC), în cadrul Maratonului de fact-checking desfășurat în 15 aprilie 2024 la Cluj Napoca.SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.