(USR PLUS)
„1 litru de motorină a ajuns să coste cu 59% mai mult decât în urmă cu un an. E cea mai agresivă scumpire din UE".
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 11.05.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Din cauza perturbărilor apărute în piața internațională de combustibil ulterior invaziei Rusiei în Ucraina, USR PLUS a postat, în data de 4 mai, următorul comunicat pe Facebook: 

1 litru de motorină a ajuns să coste cu 59% mai mult decât în urmă cu un an. E cea mai agresivă scumpire din UE”.

Ce verificăm?

Evoluția prețului la motorină în ultimul an și dacă România a înregistrat cea mai agresivă scumpire.

Verificare

Conform datelor furnizate de Eurostat, prețul mediu la nivel comunitar al motorinei era, în 5 mai, de aproximativ 1,88 euro/litru, medie care include taxele și accizele naționale. România se afla sub media UE, cu un preț mediu de 1,71 euro/litru.

În 3 mai 2021, media europeană a prețului motorinei era de aprox 1,3 euro/litru, conform aceleiași surse. Prin urmare, în perioada analizată, creșterea medie a prețului a fost de 31,5%. În cazul României, prețul era de 1,08 euro/litru, deci creșterea în perioada de referință este de aprox. 58%. 

Dintre țările care înregistrează creșteri peste media comunitară, România se află pe locul 4, creșteri mai mari fiind înregistrate doar în Lituania (+61,3%), Luxemburg (+60%) și Cehia (+59%).

Concluzie

Afirmațiile făcute sunt parțial adevărate. Creșterea prețului motorinei este de 58,74%  față de aceeași perioadă a anului trecut, dar nu este cea mai agresivă scumpire din Uniunea Europeană.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.