Victor Negrescu (Europarlamentar PSD)
„Codul fiscal actual, structura lui de bază, a fost construit de Partidul Social Democrat”.
Adevărat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 02.03.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24 (min. 43:00)

Context

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a făcut următoarea afirmație pe 10 februarie 2022 în cadrul unei intervenții la Digi24:

„Codul fiscal actual, structura lui de baza, a fost construit de Partidul Social Democrat.” (min. 43:00)

Ce verificăm?

Cine a creat actuala versiune a Codului fiscal.

Verificare

Actualul Cod Fiscal a fost adoptat în 8 septembrie 2015 de Parlament prin Legea nr. 227/2015. 

Forma de bază a Codului Fiscal poate fi găsită aici

Codul de procedură fiscală – în forma lui de bază – a fost adoptat mai devreme, pe 20 iulie 2015, prin Legea nr. 207/2015. 

Proiectele de lege privind Codul fiscal și Codul de procedura fiscală au fost prezentate de guvernul PSD condus de Victor Ponta pe 25 martie 2015. O sinteză a proiectelor este disponibilă aici.   

Proiectul de Lege privind Codul Fiscal a fost depus în data de 30 martie 2015 la Senat și pe 29 aprilie 2015 la Camera Deputaților. În aceleași zile a fost depus și proiectul de lege pentru Codul de procedura fiscală (aici la Senat și aici la Camera Deputaților). 

Codul fiscal a fost votat de toți senatorii social-democrați, liberal-conservatori și UDMR. Senatorii PNL nu au votat proiectul de lege. Deputații PNL însă au votat aproape în unanimitate alături de PSD și celelalte partide. 

Potrivit stenogramei dezbaterii proiectului de lege privind Codul fiscal, în cadrul dezbaterilor „au fost admise 450 de amendamente şi, în acelaşi timp, au fost respinse 350 de amendamente”.

Concluzie

Afirmația lui Victor Negrescu este adevărată. Forma de bază a Codul fiscal actual a fost construit de Partidul Social Democrat.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.