Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

24.06.2019

„În anul ăsta ne-am împrumutat cel mai scump de după criza din 2010, deci dobânzile sunt mai mari, adăugați faptul că nu am luat mai mult de 21% din banii europeni."

Victor Ponta

Pro România

Sursa afirmației: B1

Fals

Context

În 12 iunie 2019, Victor Ponta, președintele Pro România, a făcut următoarea afirmație:

 

„În anul ăsta ne-am împrumutat cel mai scump de după criza din 2010, deci dobânzile sunt mai mari, adăugați faptul că nu am luat mai mult de 21% din banii europeni.”

 

Ce verificăm?

La ce dobânzi s-a împrumutat România din 2010 până în prezent și care este rata absorbției fondurilor europene în România.

Verificare

În primul rând, recesiunea a debutat în România în 2008 și s-a terminat în 2010, când economia a reînceput să crească. Un împrumut scump înseamnă un împrumut cu o dobândă foarte mare, iar o statistică privind dobânzile la care s-a împrumutat România este disponibilă pe site-ul Băncii Europene Centrale.

Vedem că în 2019, nu ne-am împrumutat cel mai scump comparativ cu perioada de până în 2010. România s-a împrumutat la o dobândă mai mare inclusiv în iulie 2018. Mai scump ne-am împrumutat și pe parcursul anilor  2012 și 2013.

În ceea ce privește fondurile europene absorbite, datele sunt disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. Într-un comunicat de presă din aprilie 2019 vedem că rata absorbției fondurilor europene este de 28%.

Concluzie

Afirmația lui Victor Ponta este falsă.

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai multe

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.