Victor Ponta (Pro România)
„Am fost singurii care am votat în luna Martie împotriva acestui Guvern Orban PNL - daca este nevoie, vom lupta singuri mai departe!“
Fals
Barometru Factual
Data verificării: 26.08.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În contextul înregistrării moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban 2, Victor Ponta, președintele partidului Pro România a afirmat pe Facebook în 21 august 2020, faptul că: 

„Am fost singurii care am votat în luna Martie împotriva acestui Guvern Orban PNL – daca este nevoie, vom lupta singuri mai departe!“

Ce verificăm?

Dacă doar parlamentarii Pro România au votat împotriva învestirii guvernului Orban din 14 martie

Verificare

În primul rând, în România, conform regulamentului activităţilor comune, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună (art 47) votul de învestitură al Guvernului este vot secret cu bile.

Potrivit datelor publicate de G4media la vot au participat 10 parlamentari Pro România, 9 deputați și un singur senator.

Conform datelor din stenograma șediței din 14 martie, ziua votului de învestitură, au votat 309  parlamentari și rezultatul este: 

  1. 286 voturi pentru 
  2. 23 voturi împotrivă
  3. 0 abțineri 

Observăm că au fost 23 de voturi împotriva Guvernului Orban în luna martie, iar Pro România a avut doar 10 parlamentari prezenți la vot, prin urmare alți 13 parlamentari au mai votat împotriva, dar nu putem știi de ce partide aparțin, votul fiind secret.

Concluzie

Afirmația făcută de Victor Ponta este falsă. Conform datelor au fost mai multe voturi împotriva Guvernului Orban în luna martie decât parlamentari Pro România prezenți la vot. 

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.