Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

24.10.2017

Bineînțeles că este o minciună. Ce chestie europeană? De câte ori facem câte o prostie, zicem că ne-a pus altcineva. Nu ne-a pus nimeni, nu ne-a cerut nimeni.

În rest, discuțiile cu Comisia Europeană legate de deficit, știți foarte bine că, încă de anul trecut, de pe vremea Guvernului Cioloș, România a depășit limita de 3% a deficitului, o să-l depășim și anul acesta și la un moment dat o să ne coste, ne costă mai mult împrumuturile.

Victor Ponta

Pro România

Sursa afirmației: Agerpress

Adevărat

Context

Fostul premier Victor Ponta a declarat marți, 24 octombrie 2017, în contextul afirmațiilor din spațiul public potrivit cărora ar exista anumite directive europene care prevăd taxa de solidaritate, că:

“Bineînțeles că este o minciună. Ce chestie europeană? De câte ori facem câte o prostie, zicem că ne-a pus altcineva. Nu ne-a pus nimeni, nu ne-a cerut nimeni”.

În rest, discuțiile cu Comisia Europeană legate de deficit, știți foarte bine că, încă de anul trecut, de pe vremea Guvernului Cioloș, România a depășit limita de 3% a deficitului, o să-l depășim și anul acesta și la un moment dat o să ne coste, ne costă mai mult împrumuturile.”

Ce verificăm?

Dacă în 2016 România a depășit limita de 3% a deficitului bugetar
Ce arată previziunile pentru anul 2017 în privința deficitului bugetar

Verificare

Potrivit datelor Eurostat, în 2016 România a înregistrat un deficit de 3%, al treilea cel mai mare din Uniunea Europeană, după Franța (3.4%) și Spania (4.5%).

În ceea ce privește previziunile pentru acest an, datele publicate de Eurostat arată un deficit de 3,6% pentru Trimestrul I (în ușoară creștere față de același trimestru al anului 2016 – 3.4%), un deficit de 4,1% pentru Trimestrul II (față de 3,7% în același trimestru al anului 2016), iar previziunile Comisiei Europene arată că în anul 2017 am putea ajunge la un deficit de 3,5%.

 

Concluzie

Afirmațiile lui Victor Ponta sunt adevărate – România a ajuns într-adevăr la un deficit bugetar de 3% în 2016, iar previziunile Comisiei Europene arată că acest prag va fi depășit și în 2017.

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai multe

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.