Victor Ponta (Pro România)
"România are cel mai scăzut risc de țară din ultimii 6-7 ani și ne împrumutăm cel mai ieftin din istoria țării"
Adevărat
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 23.03.2015
www.factual.ro

Context

Într-o postare pe Facebook din 11 martie 2015, Victor Ponta a afirmat că:

„România are cel mai scăzut risc de țară din ultimii 6-7 ani și ne împrumutăm cel mai ieftin din istoria țării (atunci când este cazul).”

Ce verificăm?

Ne uităm la evoluţia riscului de ţară al României în ultimii 7 ani. De asemenea, pentru aceeaşi perioadă, vrem să aflăm şi costurile la care s-a împrumutat România.

Verificare

În ceea ce priveşte riscul de ţară ne uităm la graficul de mai jos (datele provin din bazele de date ale Bloomberg), care ilustrează evoluţia costului asigurării la neplată (Credit Default Spread – CDS*) pentru titlurile de stat emise de România.

*CDS reflectă percepţia asupra riscului asociat de investitori unor titluri de credit emise de o entitate (în cazul nostru statul român), iar atunci cand acestea sunt cumpărate de jucatori internaționali, reflectă și percepția asupra riscului de țară.

Victor Ponta a făcut referire la „ultimii 6-7 ani”, aşa că ne uităm la perioada de referinţă martie 2008 – martie 2015, unde graficul ne arată că în acest moment avem cea mai mică valoare a CDS. Pentru costurile la care România se împrumută, datele Băncii Naţionale a României surprinse în acest grafic de pe TradingEconomics.com ne arată faptul că dobânzile obligaţiunilor emise de statul român sunt la un minim al ultimilor 8 ani:

http://www.tradingeconomics.com/embed/?s=romaniagovbon10y&d1=20070101&d2=20151231&h=300&w=600&ref=/romania/government-bond-yield


source: tradingeconomics.com

Concluzie

Afirmaţia lui Victor Ponta este adevărată. România are cel mai mic risc de ţară din ultimii 7 ani şi se împrumută cel mai ieftin din ultimii 8 ani.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.