Victor Ponta (Pro România)
România este ţara din UE care se împrumută cel mai scump. Mai scump şi decât Grecia. Am văzut acum datele de la începutul lunii august, este prima dată când Grecia nu mai este ţara care se împrumută cel mai scump, ci România este.
Adevărat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 29.08.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

Discutând pe marginea propunerii de rectificare bugetară, Victor Ponta, liderul partidului Pro România, a făcut următoarea afirmaţie:

 

România este ţara din UE care se împrumută cel mai scump. Mai scump şi decât Grecia. Am văzut acum datele de la începutul lunii august, este prima dată când Grecia nu mai este ţara care se împrumută cel mai scump, ci România este.

Ce verificăm?

Dacă România este ţara europeană care se împrumută cel mai scump, depăşind astfel Grecia.

Verificare

Pentru a avea o privire de ansamblu asupra dobânzilor aplicate împrumuturilor de care beneficiază România, vom apela la datele oferite de  Banca Centrală Europeană. Mai mult, trebuie menţionat că acest set de date este folosit în evaluarea criteriilor de convergenţă (în conformitate cu art. 4 al Protocolului privind criteriile de convergenţă). 

În ceea ce priveşte dobânzile la bonduri guvernamentale cu dobânda pe termen lung, situaţia este următoarea:

(click pe imagine pentru mărire)

Observăm din datele de mai sus că dobânzile au scăzut semnificativ în ultimul an în ceea ce priveşte Grecia – şi au crescut în cazul României de la 3.84% în iulie 2017 la 5.05% în iulie 2018. Astfel, România depăşeşte Grecia în ceea ce priveşte rata dobânzilor guvernamentale pe termen lung şi devine statul UE cu cele mai mari dobânzi în domeniu.

 

Victor Ponta vorbeşte despre datele de la începutul lunii august: trebuie aşadar menţionat că datele de mai sus au fost publicate în data de 10 august, dar cea mai recentă lună cuprinsă în setul de date este iulie 2018.

Mai mult, fostul premier spune că este pentru prima dată când Grecia nu este ţara care se împrumută cel mai scump, însă datele de mai sus arată că România depăşise deja Grecia în luna iunie 2018: 4,95% (România) în comparaţie cu 4,39% (Grecia).

 

Concluzie

Afirmaţia lui Victor Ponta este adevărată. Cele mai recente date indică faptul că România este statul UE cu cele mai mari dobânzi aplicate împrumuturilor guvernamentale, depăşind Grecia în cazul ultimelor două luni de raportare.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.