Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

17.07.2015

„[România] se află acum pe primul loc la creșterea economică în UE.”

Victor Ponta

PSD

Adevărat

Context

Într-o postare pe Facebook din 13 iulie 2015, premierul Victor Ponta a afirmat că „[România] se află acum pe primul loc la creșterea economică în UE”.

Ce verificăm?

Cât a crescut economia României și cum se compară această creștere cu cea a altor țări din Uniunea Europeană.

Verificare

Pentru a măsura creșterea economică ne vom uita la evoluția PIB-ului țărilor din UE. Cele mai recente date disponibile pe Eurostat sunt cele pentru trimestrul 1 din 2015. Acestea arată o creștere a PIB-ului României față de trimestrul 1 din 2014 de 4.3%, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană:

c1

Dacă luăm trimestrul precedent ca referință (adică trimestrul al patrulea din 2014), obsevăm că România are o creștere economică de 1.5%, a doua din UE (la fel de mare ca cea a Ciprului și mai mică decât cea a Cehiei). Aceasta însă nu e o comparație uzuală atunci când se urmărește evoluția PIB, deoarece cifrele sunt mai susceptibile unor influențe de conjunctură (sezon etc):

c2

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai mult