Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

17.07.2015

„[România] se află acum pe primul loc la creșterea economică în UE.”

Victor Ponta

Pro România

Adevărat

Context

Într-o postare pe Facebook din 13 iulie 2015, premierul Victor Ponta a afirmat că „[România] se află acum pe primul loc la creșterea economică în UE”.

Ce verificăm?

Cât a crescut economia României și cum se compară această creștere cu cea a altor țări din Uniunea Europeană.

Verificare

Pentru a măsura creșterea economică ne vom uita la evoluția PIB-ului țărilor din UE. Cele mai recente date disponibile pe Eurostat sunt cele pentru trimestrul 1 din 2015. Acestea arată o creștere a PIB-ului României față de trimestrul 1 din 2014 de 4.3%, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană:

c1

Dacă luăm trimestrul precedent ca referință (adică trimestrul al patrulea din 2014), obsevăm că România are o creștere economică de 1.5%, a doua din UE (la fel de mare ca cea a Ciprului și mai mică decât cea a Cehiei). Aceasta însă nu e o comparație uzuală atunci când se urmărește evoluția PIB, deoarece cifrele sunt mai susceptibile unor influențe de conjunctură (sezon etc):

c2

Acest website folosește „cookies” pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra stocării acestor cookies pe dispozitivul dvs. Află mai multe

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.