Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner
Barometru Factual

31.08.2019

"Vreau să fac o precizare. Nu a crescut [bugetul] nici la SRI, nici la SIE. [...] Ceea ce s-a alocat pentru SRI şi pentru SIE este numai în vedere salarizării."

Viorica Dăncilă

PSD

Sursa afirmației: Mediafax

Fals

Context

În 18 august 2019, Viorica Dăncilă- prim-ministrul României a făcut următoarea declarație cu privire la rectificarea bugetară:

Vreau să fac o precizare. Nu a crescut nici la SRI, nici la SIE. La începutul anului, în CSAT, am aprobat bugetul pentru serviciile de informaţii, fie că vorbim de SIE, fie că vorbim de SRI, astfel încât să asigurăm salariile până la sfârşitul anului. Dacă vă amintiţi, am mers în Parlament şi bugetul a fost tăiat. Ceea ce s-a alocat pentru SRI şi pentru SIE este numai în vedere salarizării, nu pentru alte obiective”

Ce verificăm?

Ce modificări au apărut la bugetul SRI și SIE după rectificarea bugetară.

Verificare

Viorica Dăncilă se referă la modificările bugetului Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE) apărute în urma rectificării bugetare din 12 august 2019. Putem vedea exact ce s-a tăiat și ce s-a majorat în cazul celor două instituții uitându-ne în anexa 2 a Ordonanței 12 din 12 august 2019, cea prin care s-a efectuat rectificarea bugetară.

Modificările operate prin rectificarea arată astfel:

 

Concluzie

Afirmația Vioricăi Dăncilă este falsă. Într-adevăr, o mare parte din banii suplimentari sunt destinați acoperirii cheltuielilor legate de salarizare, însă nu se poate spune că sunt „numai” pentru această destinație, având în vedere creșterea alocărilor inclusiv pentru alte tipuri de cheltuieli (de exemplu, cheltuieli de capital la SRI sau cheltuieli cu bunuri și servicii la SIE).

Ultimele Fact Check-uri

© 2022 Factual.ro · Toate drepturile rezervate   •   Cookies   •   Contact

Revamped by webgraphic webdesign Sibiu. Recomandăm magazinul de cauciucuri și anvelope de la AnvelopeX.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.