Vlad Voiculescu (USR-PLUS, fost ministru al Sănătății)
„Asociația Yes For Future – Da Pentru Viitor a fost înființată în data de 19 februarie 2020. Cu toate acestea, în data de 31.01.2020, Daniel Florea solicită aprobarea Consiliului Local Sector 5, iar acesta se supune, pentru un parteneriat ce presupune transferul către această asociație inexistentă, a sumei de 471.500 lei ”
Trunchiat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 09.08.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Pe 27 iulie 2020, Vlad Voiculescu de la PLUS a scris pe Facebook:

„Asociația Yes For Future – Da Pentru Viitor a fost înființată în data de 19 februarie 2020. Cu toate acestea, în data de 31.01.2020, Daniel Florea solicită aprobarea Consiliului Local Sector 5, iar acesta se supune, pentru un parteneriat ce presupune transferul către această asociație inexistentă, a sumei de 471.500 lei

Ce verificăm?

Când a fost înregistrată Asociația „Yes For Future – Da Pentru Viitor” și când a primit bani de la Primăria Sectorului 5.

Verificare

Ce e cu asociațiile

Asociațiile sunt personalități juridice fără scop patrimonial care se înființează conform ordonanței de guvern nr. 26  din 2000, care în ultimii ani a suferit mai multe modificări. 

O asociație se poate înființa de trei sau mai multe persoane (art. 4), iar pentru a dobândi personalitate juridică se depune o cerere plus o serie de  documente la judecătoria în a cărei circumscripție urmează să-și aibă sediul (art. 7). 

La trei zile după depunerea documentelor și cererii, judecătorul desemnat dispune înscrierea în registrul asociațiilor și fundațiilor. 

Înscrierea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor se întâmplă când decizia judecătorului este definitivă. (art.12)

După dobândirea personalității juridice, urmează o nouă etapă  și anume înregistrarea fiscală și obținerea codului de identificare fiscală.

Pentru acest lucru, asociațiile trebuie să depună, prin reprezentant, o declarație de înregistrare fiscală la organul fiscal competent în termen de 30 de zile de la data înființării. 

Certificatul de înregistrare fiscală se eliberează în termen  de 10 zile de la depunerea  declarației. 

Pentru mai multe detalii puteți consulta pagina ANAF, unde găsiți și ghidul asociațiilor, fundațiilor și federațiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

Asociația Yes For Future – Da Pentru Viitor

În cazul acestei asociații, actele au fost depuse Judecătoria Sectorului  5, instanță care a dispus înscrierea în 5 decembrie 2019, iar soluția a rămas definitivă prin neapelare. 

În Registrul Național al ONG-urilor publicat de Ministerul Justiției, Asociația „Yes For Future – Da Pentru Viitor” apare cu numărul de înregistrare 177/A/2020. 

Președintele asociației este Alexandra Dincă-Macovei, vicepreședintele este Maria Ciobanu, iar secretarul este Rareș-Ionuț Cojocaru. 

Ulterior, înregistrarea fiscală, s-a făcut pe 19 februarie 2020, după cum arată site-ul Ministerului de Finanțe.

 

Banii

În 31 ianuarie 2020, Consiliul Local al Sectorului 5 a aprobat proiectul „Inițiativa pentru eco-sustenabilitate” desfășurat de Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” (instituție publică din subordinea Consiliul Local al Sectorului 5) în parteneriat cu Asociația „Yes For Future – Da Pentru Viitor”. 

Bugetul estimat pentru proiect este de 471.500 lei, iar banii ar urma să fie cheltuiți pentru „promovarea principiilor în domeniul ecologiei și o comunitate online a cetățenilor Sectorului 5 în acest sens. 

Hotărârea Consiliului Local menționează că sumele necesare pentru acest proiect provin din bugetul propriu al Centrului Cultural și de Tineret Ștefan Iordache.

Concluzie

Afirmațiile lui Vlad Voiculescu sunt trunchiate pentru că acesta amestecă bucăți de adevăr susținând că asociația nu exista la momentul aprobării proiectului. În fapt, Asociația „Yes For Future – Da Pentru Viitor” a fost înființată în decembrie 2019, dar înregistrarea fiscală s-a produs în 19 februarie 2020- dată menționată de politician.

Suma de 471.500 lei esta alocată proiectului desfășurat de asociație în parteneriat cu Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”. Banii provin din bugetul Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, instituție din subordinea Consiliul Local al Primăriei Sectorului 5.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.