Vlad Voiculescu (USR-PLUS, fost ministru al Sănătății)
„Știți cât a investit primarul Gabriela Firea în infrastructura învechită a RADET? În primii doi ani de mandat (2017 si 2018) împreună, a investit mai puțin de 10 milioane de lei.”
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 14.02.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

După ce o avarie a lăsat sute de imobile din capitală fără încălzire, Vlad Voiculescu, candidat PLUS la funcţia de primar general al Capitalei, a scris pe Facebook în 8 februarie 2020:

„Știți cât a investit primarul Gabriela Firea în infrastructura învechită a RADET? În primii doi ani de mandat (2017 si 2018) împreună, a investit mai puțin de 10 milioane de lei.”

Ce verificăm?

Cât a investit Primăria Municipiului Bucureşti în 2017 şi 2018 în modernizarea RADET.

Verificare

Rapoartele de execuţie bugetară publicate de Ministerul Finanţelor arată că în 2017 s-au cheltuit peste 4,7 milioane lei cu investițiile RADET. Comparativ, subvenţiile pentru energia termică plătite în aceeași perioadă au fost de peste 700 de milioane de lei.

Pentru 2018, investiţiile au ajuns la 6,4 milioane de lei, în timp ce subvenţiile au fost de 672 de milioane de lei.

Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, document întocmit de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice, prevede că doar pentru modernizarea reţelei de transport sunt necesari 500 de milioane de euro, iar pentru eficientizarea întregului sistem de de alimentare cu energie termică este nevoie de aproape 4 miliarde de euro.

Concluzie

Afirmația lui Vlad Voiculescu este parțial adevărată. Are dreptate în privinţa subfinanţării investiţiilor în rețeaua de termoficare din capitală, dar primăria Bucureşti a alocat peste 11 milioane de lei pentru investiţiile RADET în 2017-2018.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.