Dezinformări rețele sociale
Data postării: 25.08.2022
www.factual.ro
CIFRE FALSE | Paradă anti LGBT la Belgrad

Analizăm o postare a publicației R3media pe Facebook.

Atât în titlu, cât și în articol, R3media susține că, la un marș anti LGBT organizat pe 14 august, la Belgrad, au participat 50.000 de oameni.

Bună dimineața! Ce părere aveți despre demersul sârbilor?, este fraza care introduce postarea cu articolul explicativ.

Postarea are peste 1.500 de distribuiri.

Verificăm câți oameni au participat la mitingul organizat de câteva organizații ortodoxe din Serbia, pe 14 august 2022.

Articolul citat dă ca sursă site-ul Breitbart, care susține același număr de participanți.

Dar pe acest site este indicată o altă sursă de unde a fost preluată știrea, respectiv OopsTop, de unde, însă, articolul a fost șters.

Conform presei din Belgrad, în 14 august, câteva organizații creștine din Serbia au protestat împotriva paradei Europride, care ar urma să aibă loc între 12 și 18 septembrie.

Numărul estimat de participanți la protestul din 14 august, așa cum apare în media din Serbia, este între 5.000 și 10.000 de participanți.

Informația a fost confirmată chiar de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, care, într-o serie de declarații date pe 16 august, a vorbit despre mitingul anti LGBT. Președintele Serbiei a afirmat că au participat 4.650 de persoane.

„Am avut un miting mai mare împotriva Europride, cu 4.650 de persoane. În mijlocul verii, și fără ca nimeni să anunțe, un număr mare de oameni au venit, mai mulți decât la cea mai mare adunare a opoziției, pentru a protesta împotriva paradei gay”, a declarat Aleksandar Vucic.

În concluzie, informația prezentată de utilizatorul Facebook R3media este parțial falsă. Asta pentru că marșul a avut loc, dar au participat mult mai puține persoane.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.