Dezinformări rețele sociale
Data postării: 31.07.2022
www.factual.ro
Cine trage în clădiri civile? Videoclip vechi, prezentat ca fiind actual

Unitate militară ucraineană trage la nimereală în clădiri civile din distracție, în amuzament. Probabil vor pune vina pe ruși pe urmă.” Remus Curt, Facebook

Context

La 6 luni de la începerea invaziei rusești în Ucraina, dezinformarea și propaganda pro Kremlin circulă intens pe toate rețelele sociale, în special pe Facebook. În 5 iulie, este postat un video, ce pretinde a prezenta o grupare de soldați ucraineni atacând o clădire rezidențială:

Unitate militară ucraineană trage la nimereală în clădiri civile din distracție, în amuzament. Probabil vor pune vina pe ruși pe urmă”.

Ce verificăm?

Verificăm dacă soldații din video sunt ucraineni și dacă videoclipul este o reprezentare veridică a evenimentelor recente din Ucraina.

Verificare

Primul pas pe care l-am făcut în verificare a fost încercarea de a traduce conversația soldaților. În acest scop, am apelat la 2 traducători, 2 profesori universitari experți în limba rusă și ucraineană, și alte 6 persoane a căror limbă maternă este rusa sau ucraineana. Concluzia individuală a fiecăruia, fără excepție, a fost similară: în dialog se disting înjurături comune între cele două limbi, însă convorbirea în general nu este nici în rusă, nici în ucraineană.

Accentul are ton rusesc – experții consultați de noi au indicat că tendința accentului ucrainean este de a urca la finalul cuvintelor, lucru care lipsește în video. O altă observație este că, fiindcă înjurăturile sunt rotunjite la pronunțare, limba rusă nu pare a fi maternă, specialiștii sugerând că persoanele par din Cecenia sau Uzbekistan.

Consensul este că nu putem trage o concluzie definitivă despre cetățenia soldaților din video, dar avem motive să ne îndoim de autenticitatea afirmației conform căreia aceștia ar fi ucraineni.
În continuare, un indiciu ce ne conduce înspre calificativul Parțial Fals este watermark-ul  LiveLeak în colțul din stânga sus al videoului. LiveLeak, un website notoriu pentru brutalitatea video-urilor găzduite, este închis de mai bine de un an, din 2021, din rațiunea fondatorilor. Această informație ne indică faptul că video-ul a fost filmat înainte de 2021, implicit înainte de declanșarea invaziei în Ucraina.

În plus, la minutul 00:20 se observă un indicator stradal, ce direcționează spre Donețk, zonă ocupată de Rusia încă din 2014.

Deși nu putem confirma cetățenia soldaților, știm că video-ul nu are relevanță cu războiul din 2022 dintre Rusia și Ucraina. În concluzie, postării îi lipsește contextul.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.