Dezinformări rețele sociale
Data postării: 24.03.2023
www.factual.ro
Citat FALS atribuit președintelui Biden în legătură cu carnea artificială

Un utilizator Facebook i-a atribuit următorul citat președintelui SUA, Joe Biden: „am aprobat producția în masă de carne artificială, va înlocui treptat carnea naturală, pentru sănătatea americanilor”.

*Captură ecran 23.03.2023

Aceste cuvinte nu au fost niciodată rostite de președintele american. Joe Biden nu poate aproba producția în masă a niciunui aliment, având în vedere că SUA este o societate bazată pe piață liberă. Totuși, administrația americană are politici care pot încuraja o direcție de dezvoltare sau alta. În acest sens, există o susținere din partea administrației Biden pentru sectorul de biotehnologie (inclusiv dezvoltarea de carne produsă în laborator).

În septembrie 2022, președintele SUA a emis un ordin executiv prin care a cerut liderilor mai multor instituții de stat să pregătească diverse rapoarte legate de domeniile lor de activitate în următoarele 180 zile (respectiv până în februarie 2023). Secretarului în Agricultură (echivalent unui Ministru al Agriculturii) i-a solicitat o analiză asupra „felului în care putem utiliza biotehnologia și biomanufactura în inovațiile în hrană și agricultură (…) cultivând surse alternative de hrană”.

Între timp, în noiembrie 2022, FDA (en. Food and Drug Administration, instituție de stat responsabilă cu asigurarea siguranței și eficacității medicamentelor, hranei și cosmeticelor) s-a declarat mulțumită de calitatea cărnii de pui produse în laborator, din celule animale, de către compania Upside Foods. Iar recent, în martie 2023, FDA a considerat că și puiul produs în laborator de compania Good Meat este sigur pentru a fi consumat de americani. Cu toate acestea, aprobarea din partea FDA nu înseamnă că aceste produse pot ajunge încă pe piață – companiile au nevoie de aprobare și de la Departamentul de Agricultură al SUA. 

Pentru obținerea aprobării de la Departamentul de Agricultură, companiile trebuie să fie inspectate și să respecte diverse regulamente ale Departamentului, iar FSIS (en. Food Safety and Inspection Service, ro. Serviciul de Inspecții pentru Siguranța Alimentară) va analiza diversele faze de producție a cărnii artificiale. 

Așadar, deși Administrația Biden a încurajat folosirea biotehnologiei pentru a crea „surse alternative de hrană”, cuvintele de mai sus nu îi aparțin. 

Producția de carne artificială este un domeniu relativ nou al biotehnologiei. Adepții teoriilor conspirației au încercat să lege acest domeniu de teoria privind controlul populației, al cărei principal ”artizan”, potrivit acestora, era Bill Gates. În ultima vreme, atenția s-a mutat pe Forumul Economic Mondial, care susține că acest tip de carne artificială poate fi om soluție pentru criza alimentară mondială (pornind de la calculul că, în 2050, vor exista pe planetă 10 miliarde de oameni).

SEO optimized by sem.ro SEO agency.