Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.07.2023
www.factual.ro
CONSPIRAȚIA „TRANSUMANILOR” – Poliția cumpără kituri ADN pentru testarea vaccinaților

Persoanelor vaccinate anticovid li s-a modificat ADN-ul, iar acum au devenit un fel de supraoameni”. Este teoria conspiraționistă a transumanilor”, care circulă pe mediile de socializare deja de aproape doi ani.

În România, un utilizator Facebook a făcut o postare, în 7 iulie, susținând că poliția a cumpărat kituri de teste ADN în valoare de 38 de milioane de lei, ca să determine câți dintre cei vaccinați au suferit mutații genetice și au devenit transumani”.

*Captură ecran 17.07.2023

Anunțul pentru contractul de care se vorbește în postare este public, pe site-ul SEAP. A fost publicat de Inspectoratul General al Poliției Române în luna februarie și atribuit în 7 iulie 2023. Acordul-cadru este încheiat pe o perioadă de 48 de luni și are ca obiect furnizarea de kit-uri de reactivi cu protocoale automatizate, validate pentru identificarea umană, aferente analizei probelor biologice recoltate de la persoane, utilizând kit-uri de utilizare pe hârtie de tip FTA, integrate în fluxul de lucru existent în laborator”. Traducând limbajul de specialitate, kiturile cumpărate de Poliția Română sunt destinate identificării probelor ADN – și nu sunt folosite doar de acum, ci de ani de zile. Este vorba despre acel tip de identificare care se folosește în anchetele criminalistice, pentru identificarea infractorilor care au lăsat la locul faptei diverse probe biologice (ca, de exemplu, un fir de păr, o picătură de sânge, saliva de pe un pahar etc.).

În cadrul IGPR funcționează Laboratorul Serviciului de Expertize Biocriminalistice din cadrul Institutului Național de Expertiză Criminalistică, prin intermediul căruia se realizează analiza genetică judiciară a probelor biologice de referință. Acest laborator are nevoie de reactivi, consumabile și accesorii pentru procesul de genotipare (identificare a probelor ADN).

Firma care și-a adjudecat contractul se numește Omnivet Impex SRL, controlată de Bogdan Nicolae și este adevărat că este controversată. Potrivit Hotnews, directorul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, Ștefan Nicolae, i-a oferit fiului său, Bogdan Nicolae, contractul de achiziție a substanțelor de depistare a gripei aviare, în anul 2006. Ofițerii Direcției de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR i-au întocmit un dosar penal lui Nicolae Ștefan, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu împotriva intereselor publice. Nicolae Stefan a incheiat trei contracte si mai multe acte aditionale cu firma SC Omnivet Impex SRL, în perioada epidemiei de gripă aviară.

Firma a avut contracte cu statul și în timpul pandemiei de coronavirus, potrivit publicației Newsweek.

Problemele legale și de imagine ale firmei care a câștigat contractul nu au, însă, legătură cu afirmațiile din postare. Acestea sunt de natură conspiraționistă și susțin teoria potrivit căreia kiturile cumpărate acum de Poliție ar servi testării populației în urma vaccinării în masă, pentru a determina cine a mai rămas uman” și cui i s-a modificat definitiv configurația genetică. Acest lucru este complet fals – și vom explica mai jos de ce.

Poate vaccinul să schimbe ADN-ul?

În primul rând, vaccinurile anticovid NU pot modifica ADN-ul uman. Acest lucru a fost explicat științific în nenumărate rânduri, în ultimii doi ani.

Spre exemplu, Sara Riordan, președintele Societății Naționale a Consilierilor Genetici din SUA, a explicat, pentru revista Forbes: „Ceea ce este cu adevărat liniștitor la aceste vaccinuri ARNm este că ARNm-ul nu intră niciodată în nucleu, partea celulei care conține tot ADN-ul propriu și instrucțiunile aferente”.

De altfel, Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC), cea mai înaltă autoritate în domeniu, a listat alterarea ADN-ul de către vaccinuri pe lista „miturilor false” și a publicat o dezmințire clară: vaccinurile anti-covid nu modifică și nu interferează cu ADN-ul tău în niciun fel

Și Institutul John Hopkins, care a cercetat și monitorizat pandemia de coronavirus și campania de vaccinare, explică la fel de clar:

„ARN-ul mesager de la două dintre primele tipuri de vaccinuri COVID-19 intră în celule, dar nu în nucleul celulelor în care se află ADN-ul. ARNm-ul își face treaba pentru a determina celulele să producă proteine pentru a stimula sistemul imunitar, iar apoi se descompune rapid – fără a vă afecta ADN-ul”.

Transumanismul, curentul filosofic transformat în conspirație

Potrivit Enciclopediei Britanice, termenul de transumanism a fost popularizat de biologul și filozoful englez Julian Huxley, în eseul său din 1957, cu același nume. În esență, Huxley a susținut că, la momentul respectiv, era posibil ca instituțiile sociale să „îmbunătățească” evoluția speciei umane.

În prezent, teoria a adoptat noile evoluții tehnologice și susține posibilitatea creării unui „om nou” cu ajutorul ingineriei genetice, nanotehnologiei și a inteligenței artificiale. Toate aceste domenii științifice inovatoare există și sunt aplicate în diferite aspecte ale vieții umane (de la medicină, la agricultură, educație etc.). Imaginația oamenilor a creat însă o teorie conspiraționistă, complet falsă, potrivit căreia un grup ocult ar dori combinarea acestor tehnologii și crearea, cu ajutorul lor, a unei noi specii de oameni, superioare și supuse. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.