Dezinformări rețele sociale
Data postării: 13.07.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Aplicația TikTok este interzisă, dar deocamdată parțial

Pagina de Facebook ROL.ro a postat un text ce conține următoarele: ,,ADIO, Tik Tok! Va fi INTERZIS prin LEGE👇👇👇”, invitând cititorii să acceseze primul link din comentariile postării, care este un articol al site-ului femina.ro, cu titlul ,,Adio, TikTok! Va fi interzis”.

*Captură ecran 06.07.2023

Articolul face referire la fapul că mai multe țări din lume au interzis sau plănuiesc să interzică aplicația TikTok lucrătorilor guvernamentali din țările respective, motivul fiind că există suspiciuni conform cărora aplicația, deținută de compania ByteDance, ar fi folosită de guvernul chinez pentru operațiuni de spionaj.

Tot în articol este menționat faptul că Congresul Statelor Unite ale Americii ar intenționa să interzică aplicația TikTok, prin crearea unei legi care ar permite președintelui să interzică utilizarea aplicației pentru lucrătorii guvernamentali, lucru adevărat, așa cum, în luna martie, mai mulți membri ai Congresului au înaintat un proiect de lege care i-ar da permite liderului de la Casa Albă să realizeze o astfel de acțiune.

De menționat este faptul că această lege nu vizează specific aplicația TikTok, ci oferă guvernului SUA cadre legale noi pentru a combate mai multe amenințări referitoare la domeniul securității cibernetice.

Articolul mai menționează cum Canada și Uniunea Europeană au interzis, de asemenea, utilizarea aplicației TikTok pe dispozitivele guvernamentale. Guvernul canadian a anunțat pe 27 februarie 2023 faptul că va interzice utilizarea TikTok-ului pentru angajații guvernamentali. 

Tot o astfel de decizie a fost luată și de către Comisia Europeană, tot în luna februarie, interzicând utilizarea TikTok pentru lucrătorii din interiorul instituțiilor europene precum Parlamentul European, Consiliul European ș.a.m.d.

Totuși, în luna mai, statul Montana a devenit primul care a interzis total aplicația TikTok. Legea prevede că descărcarea TikTok este ilegală în stat, cu penalități de până la 10.000 de dolari pe zi pentru orice entitate, cum ar fi magazinele de aplicații Apple și Google sau TikTok însuși, care face disponibilă aplicația de streaming video. Interdicția va începe în ianuarie 2024.

Articolul din postarea analizată nu menționează nimic referitor la o posibilă interzicere a aplicației în România, prezentând doar exemple de legi din alte țări. În luna mai a acestui an, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a transmis un comunicat de presă prin care recomandă autorităților interzicerea descărcării aplicației pe telefoanele angajaților din instituțiile publice. 

Totuși, momentan nu există o lege prin care aplicația să fie interzisă în țara noastră.

Concluzie

Informațiile prezentate de către ROL.ro sunt scoase din context  este adevărat faptul că TikTok va fi interzis prin lege, însă (cel puțin deocamdată) nu în România. Unele unități administrative au adoptat reguli pentru interzicerea totală a aplicației, însă cele mai multe se referă doar la dispozitivele lucrătorilor guvernamentali.


SEO optimized by sem.ro SEO agency.