Dezinformări rețele sociale
Data postării: 22.06.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Celulele formează șir de structuri în sângele persoanelor vaccinate contra Covid

Un utilizator Facebook a postat, în 9 iunie, o „înregistrare video cu celulele care se adună și formează șir de structuri în sângele persoanelor vaccinate recent contra covid”. 

În video apare Richard M. Fleming,  care susține că este „fizician, cardiolog nuclear, avocat, biolog, chimist, psiholog”, pe contul său de Twitter. În realitate, Richard M. Fleming este un un contestat  promotor al teoriilor conspiraționiste. Una dintre cărțile sale se cheamă „Is COVID-19 a Bioweapon?: A Scientific and Forensic investigation” (Este COVID-19 o Armă Biologică?: O investigație Științifică și Criminalistică). 

Arhivele FBI arată că în 2009, Fleming a fost condamnat pentru fraudă în domeniul medical și a primit o sentință de șase luni de arest la domiciliu, cu monitorizare electronică și a fost obligat să restituie peste 100.000 de dolari, după ce autoritățile au descoperit că decontase servicii medicale pe care nu le efectuase. La acel moment era autorizat să practice medicina în Missouri și Iowa, iar ca parte a acordului de recunoaștere a vinovăției, a fost de acord să nu mai participe vreodată la vreun program de beneficii de sănătate finanțat de autoritățile federale.

În videoclipul de pe Facebook, Fleming prezintă niște imagini cu fii adunări de celule, care, spune el, sunt cauzate de vaccinul Johnson&Johnson.

În 2021, Agenția Europeană a Medicamentului spunea că  formarea neobișnuită de cheaguri de sânge cu un nivel scăzut al trombocitelor din sânge ar trebui să fie inclusă în lista efectelor secundare foarte rare ale Vaxzevria ( vaccinul COVID-19 AstraZeneca), însă dădea asigurări că vaccinarea are în continuare un impact pozitiv.  

În același an, autoritățile din SUA au pus pe pauză vaccinarea cu Johnson & Johnson după ce șase femei vaccinate au dezvoltat cheaguri de sânge, iar una a decedat. Jaimie Meyer- medic specializat pe boli infecțioase, susține că acea pauză a fost firească pentru că:  „Dacă există efecte adverse grave, trebuie să ne oprim, să respirăm adânc, să colectăm și să analizăm datele și să încercăm să înțelegem cu adevărat de ce se întâmplă acest lucru. Apoi, putem decide dacă trebuie să continuăm.”

Datele arată că din peste 18 milioane de persoane vaccinate cu Johnson & Johnson, 60 au dezvoltat tromboze și nouă persoane au murit. Riscul apariției cheagurilor de sânge fiind mai mare în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 30-49 de ani, cu o incidență de un caz la 100.000 de femei. 

O altă cercetare publicată în 2022 și finanțată de Agenția Europeană a Medicamentului compară riscurile apariției de tromboze în asociere cu utilizarea vaccinurilor covid-19 pe bază de adenovirus cu vaccinurile covid-19 pe bază de ARNm.

Datele analizate au fost colectate din țări ca Franța, Germania, UK sau SUA și privesc peste 10 milioane de adulți care au primit cel puțin o doză de vaccin covid-19 (Oxford-AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna sau Janssen/Johnson & Johnson) din decembrie 2020 până la jumătatea anului 2021.

Cercetătorii au concluzionat că deși aceste cazurile de persoane care dezvoltă cheaguri de sânge sunt evenimente sunt foarte rare, numărul absolut de pacienți afectați ar putea deveni substanțial datorită numărului mare de doze de vaccin administrate la nivel mondial și că ar trebui să fie luate în considerare la planificarea campaniilor de imunizare ulterioare și la dezvoltarea viitoare a vaccinurilor”.

Așadar, putem concluziona că, în cazuri rare, persoanele vaccinate împotriva COVID au dezvoltat cheaguri de sânge, însă acesta nu este un fenomen larg răspândit, beneficiile vaccinurilor anti-COVID având un impact pozitiv amplu. Postarea analizată nu prezintă niciun context. 

De asemenea, trebuie luat în considerare că inclusiv medicamentele uzuale determină uneori, în cazuri punctuale, apariția efectelor adverse. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.