Dezinformări rețele sociale
Data postării: 11.07.2024
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Dezvoltarea unui nou vaccin pentru tratarea gripei aviare la oameni

O postare recentă pe Facebook a stârnit controverse afirmând că guvernul Statelor Unite intenționează să plătească producătorului de vaccinuri Moderna 176 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unui vaccin destinat tratării gripei aviare la oameni. Postarea, însoțită de o imagine ce pare să arate administrarea unui vaccin, include termeni precum „globaliști satanici” și „plan-demonic”.

„GLOBALIȘTII SATANIȘTI PLĂNUIESC UN NOU PLAN-DEMONIC!

Guvernul SUA va plăti producătorului de vaccinuri Moderna 176 de milioane de dolari pentru a dezvolta un vaccin pandemic care ar putea fi folosit pentru tratarea gripei aviare la oameni !!”

Guvernul SUA a acordat, într-adevăr, companiei Moderna 176 de milioane de dolari pentru a dezvolta un vaccin bazat pe tehnologia mRNA împotriva gripei aviare, vizând în special virusul H5. Această finanțare provine de la Autoritatea pentru Cercetare și Dezvoltare Avansată în Domeniul Biomedical (BARDA) și este destinată să sprijine dezvoltarea în faza finală și eventual licențierea unui vaccin pre-pandemic.

„Finanțarea proiectului va sprijini dezvoltarea în fază finală a unui vaccin bazat pe mRNA pentru a permite licențierea unui vaccin pre-pandemic împotriva virusului gripal H5. Acest subtip de virus gripal cauzează o boală infecțioasă și severă la păsări, numită gripă aviară și prezintă un risc de transmitere la populația umană. Acordul include, de asemenea, opțiuni suplimentare pentru a pregăti și accelera răspunsul la amenințările viitoare pentru sănătatea publică.”

Sursă: Moderna

Scopul principal al acestui vaccin este de pregătire pentru un potențial impact pandemic cauzat de tulpini de gripă aviară, cum ar fi H5N1, care a avut focare în rândul păsărilor de curte și unele cazuri la oameni. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) raportează că, deși au existat infecții în rândul persoanelor aflate în contact apropiat cu animale infectate, riscul pentru publicul larg rămâne scăzut în acest moment.

„Gripa aviară H5N1 este răspândită în rândul păsărilor sălbatice din întreaga lume și provoacă focare în rândul păsărilor domestice și al vacilor de lapte din SUA, cu patru cazuri recente la lucrătorii din fermele de lapte din SUA. Deși riscul actual pentru sănătatea publică este scăzut, CDC monitorizează atent situația și colaborează cu statele pentru a urmări persoanele expuse la animale. CDC utilizează sistemele sale de supraveghere a gripei pentru a monitoriza activitatea H5N1 la oameni.”

Sursă: CDC (Centers for Disease Control and Prevention)

Moderna folosește tehnologia mRNA, care a fost utilizată cu succes pentru vaccinurile împotriva COVID-19, pentru a dezvolta acest nou vaccin antigripal. Vaccinurile mRNA sunt cunoscute pentru capacitatea lor rapidă de dezvoltare și producție, factori esențiali în răspunsul la boli infecțioase emergente​​.

Gripa aviară s-a răspândit în rândul păsărilor de curte și vacilor de lapte, cu câteva cazuri confirmate la oameni. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) și  USDA (U.S. Department of Agriculture) monitorizează activ situația și lucrează pentru a controla răspândirea prin diverse măsuri, inclusiv vaccinarea populațiilor cu risc ridicat, cum ar fi lucrătorii agricoli​​.

 

„În 2024, patru cazuri de infecție cu virusul gripal A(H5) la oameni au fost raportate de trei state (Texas, Michigan, Colorado), după expunerea la bovine de lapte. În total, în Statele Unite au fost raportate vreodată cinci cazuri de infecție cu A(H5) la oameni, primul caz apărând în 2022, după expunerea la păsări domestice, probabil infectate.”

 

Sursă: CDC (Centers for Disease Control and Prevention)

 

Utilizarea termenilor precum „sataniști globaliști” și „plan-demonic” în postarea de pe Facebook este inflamatoare și distrage atenția de la baza factuală a inițiativei de sănătate publică a guvernului S.U.A.  Finanțarea pentru dezvoltarea vaccinului este o măsură de precauție pentru a preveni o potențială criză de sănătate.


Concluzie


Afirmația că premiul acordat companiei Moderna pentru dezvoltarea vaccinului împotriva gripei aviare face parte dintr-un complot malefic este nefondată. Finanțarea este un pas proactiv pentru a dezvolta vaccinuri care ar putea proteja împotriva unei viitoare pandemii. Astfel de măsuri fac parte din practicile standard de sănătate publică pentru atenuarea efectelor bolilor infecțioase. La fel ca în cazul teoriilor conspiraționiste antivacciniste legate de COVID-19, astfel de speculații nefondate contribuie la creșterea scepticismului față de vaccinuri. Scepticismul față de vaccinuri în România a crescut semnificativ în perioada pandemiei COVID-19. Potrivit unui raport UNICEF, încrederea în vaccinurile pentru copii a scăzut cu 10% în timpul pandemiei, parțial din cauza informațiilor controversate legate de vaccinul anti-COVID​.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.