Dezinformări rețele sociale
Data postării: 27.01.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Fabrica de bebeluși este o animație și nu este nici măcar în stadiul de proiect

Pagina de Facebook stiripesurse.ro a distribuit un articol de pe site-ul www.stiripesurse.ro despre conceptul unei fabrici de bebeluși, numită EctoLife. Distribuirea articolului este însoțită de textul Prima fabrică de bebeluși va deveni curând realitate: ar putea produce până la 30 de mii de copii pe an, exact așa cum și-i doresc părinții”.

Articolul distribuit pe Facebook conține un videoclip oficial (8:39 min) postat pe contul de Youtube al lui Hashem Al-Ghaili, producător de film, biotehnolog și creatorul conceptului EctoLife. Videoclipul prezintă o animație cu o unitate care ar putea incuba până la 30.000 de fetuși crescuți în laborator, anual. Conține și un rezumat al comunicatului de presă emis de creatorul conceptului, având citate din alte articole de presă sau declarații ale unor oameni de știință, însă fără niciun link activ către publicațiile sursă.Cine este Hashem Al-Ghaili?

Hashem Al-Ghaili este producător și comunicator științific, locuind la Berlin, în Germania.  Biolog molecular de profesie, așa cum se descrie pe site-ul oficial, își folosește cunoștințele „pentru a educa publicul prin intermediul rețelelor sociale și al conținutului video”. Acesta deține un o pagină de Facebook cu peste 33 de milioane de urmăritori. În decembrie 2022, a avut peste 15 postări despre noul concept EctoLife, iar în unele întărește faptul că ideea este la stadiul conceptual.

Contactat de agenția de știri Reuters pentru realizarea unui articol de fact-checking, Al-Ghaili a confirmat că unitatea EctoLife „nu există în acest moment. Acesta este un concept și nu o companie reală”. Ideea aceasta este menționată și în comunicatul de presă oficial în care se folosește termenul de concept pentru a face referire la noul sistem și nu există nicio sugestie cu privire la perioada în care ar putea deveni realitate sau la o eventuală finanțare. 

Astfel, postarea utilizatorului stiripesurse.ro este lipsită de context pentru că prezintă sistemul EctoLife ca fiind o unitate care va deveni realitate în curând, fără a avea o informație exactă cu privire la timp sau condițiile în care conceptul poate deveni concret.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.