Dezinformări rețele sociale
Data postării: 21.03.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Georgienii au organizat o contra-manifestație pro-rusă

Un utilizator Facebook a postat un clip video în care mai multe persoane, într-o busculadă, coboară steagul Uniunii Europe de pe suportul aflat în fața clădirii Parlamentului din Tbilisi, capitala Georgiei, după care îl incendiază. Postarea este însoțită de un text în care se afirmă că manifestația are loc în Georgia, iar persoanele surprinse în clipul video sunt georgieni pro-ruși, dar acțiunile lor ar fi cenzurate de mass-media europeană, care arată doar protestele anti-rusești:

Cealaltă față a Georgiei. Să nu creadă nimeni că acolo trăiesc doar trotinetiști. Propaganda neomarxistă îi scoate în față pe ultimii în detrimentul celorlalți. Așa cum procedează și cu alte grupuri sau grupulețe. Doar tătucul lor Marx a inventat lupta de clasă și ei variațiile acesteia”.

*Captură ecran 21.03.2023

Clipul video a fost postat de utilizatorul Facebook în 15 martie 2023, la distanță de o săptămână față de protestele masive care au început în 7 martie 2023 în capitala Georgiei. 

La începutul lunii, georgienii au ieșit în stradă în proteste de largă amploare, pentru a împiedica promulgarea unei legi controversate, intitulate „Legea agenților străini”. Potrivit prevederilor, organizaţiile care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate trebuie să se înregistreze ca aşa-numiţi „agenţi străini”. În caz contrar, riscă sancţiuni. Legea este considerată de inspirație rusească, iar actualul premier al Georgiei a adoptat o poziție pro-Kremlin.

Imaginea emblematică a protestelor din zilele 7-9 martie care au avut loc în Tbilisi este reprezentată de o femeie care ține steagul Uniunii Europene și este înconjurată de un grup de susținători, toate aceste persoane fiind stropite cu jeturi puternice de apă din tunurile forțelor de ordine care încearcă să înăbușe revolta socială.

*Sursa foto: foreignpolicy.com

La două zile după protestele masive din Tbilisi, Parlamentul georgian a decis să renunțe la legea care a stârnit revolta populară. Diferiți analiști (inclusiv Centrul pentru Apărare și Securitate din Estonia) au considerat însă că aceasta este o victorie măruntă și că Georgia se află în continuare pe un traseu politic de apropiere față de Moscova.

Imaginile în care, spre deosebire de protestele de stradă din 7 martie, un steag al Uniunii Europene este ars, au apărut mult mai târziu, adică în 14 martie, deci după ce legea a fost retrasă.

Potrivit presei din Georgia, mitingul în cadrul căruia a fost incendiat steagul Uniunii Europene a fost inițiat de membrii partidului Alt-Info, formațiune pro-rusă din Georgia. Mai multe persoane din cadrul partidului au fost amendate pentru arderea steagului, considerat act de vandalism, potrivit legii din Georgia.

Potrivit instituției care acordă licențele media din Georgia, Alt-Info a apărut în 2019 sub forma unei televiziuni private.

*Sursa: registry.comcom.ge

În 2021, Alt-Info a devenit un partid politic denumit Mișcarea Conservatoare din Georgia, a cărui crez politic este de sorginte ultra-naționalistă.

Protestul la care a fost incendiat steagul Uniunii Europene a fost organizat de membrii acestui partid și nu a fost o mișcare spontană a societății civile din Georgia. Clipul video a fost promovat și pe contul de Twitter al canalului Alt-Info.

Membrii acestui partid de extremă dreaptă au mai avut acțiuni similare. La mijlocul lunii ianuarie 2023, aproximativ 20-30 de membri ai acestei grupări au blocat un drum pentru a-l împiedica pe Levan Berdzenishvili, un disident rus și politician georgian, să țină o prelegere despre poetul Ilia Chavchavadze. Motivul acestei acțiuni de intimidare a venit ca urmare a faptului că Berdzenishvili, care este și profesor universitar, l-a criticat pe regele Erekle II (1720-1798) pentru că a semnat un tratat politic prin care a subordonat statul georgian Rusiei. Membrii partidului extremist și-au exprimat în acest fel nemulțumirea și față de faptul că Berdzenishvili este unul dintre susținătorii comunității LGBT din Georgia. 

În vara anului 2022, mai mulți membri ai Alt Info/Mișcarea Conservatoare din Georgia i-au atacat pe cei care participau la parada LGBT din Tbilisi. Cu ocazia evenimentului respectiv, o parte dintre membrii acestei grupări au fost reținuți de forțele de ordine.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.