Dezinformări rețele sociale
Data postării: 25.11.2022
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ – Germania nu se pregătește pentru o „mare catastrofă” în această iarnă

O postare de pe pagina de facebook ”Podul necenzurat” sugerează că Germania își îndeamnă locuitorii să facă stocuri de primă necesitate, în eventualitatea ”unei mari catastrofe”. Mesajul postat leagă această presupusă inițiativă și de rezervele de gaze ale Germaniei, sugerând, în plan secund, că totuși nu ar fi suficiente.

Pagina „Podul necenzurat” a făcut postarea în 21 noiembrie 2022:

Foto: captură Facebook

Biroul Federal German pentru Protecție Civilă și Asistență la Dezastre(echivalentul ISU în România) publică periodic recomandări generale, pe care oamenii le pot urma în caz de dezastru.

Chestiunea listei recomandate de provizii, suficiente pentru 10 zile, a fost adoptată în urmă cu șase ani și a întâmpinat încă de atunci unele critici din partea opiniei publice (majoritatea despre componența acestei liste). Ultima actualizarea recomandărilor, care cuprinde lista cu provizii, a fost publicată în 2019, deci înainte de pandemie. Pe listă se află, printre altele, recomandări precum Conserve de varză murată: 700g, Sparanghel în borcane: 400g, Conserve de ananas 350g, Stafide: 200g, Alune: 200g, Prune uscate: 250g, Cârnați de ficat de vițel în borcane/conserve 300g.

Pornind de la această alcătuire a listei, intens criticată și ironizată, jurnaliștii de la Die Welt i-au luat un interviu lui Ralph Tiesler, președintele Biroului Federal German pentru Protecție Civilă și Asistență la Dezastre. La acest interviu, publicat în 20 noiembrie 2022, se referă și articolul din link-ul anexat postării analizate de noi.

La începutul interviului, oficialul german este întrebat ce rezerve are el însuși în casă, în cazul unei situații de criză (de orice natură). Tiesler recunoaște că nu este necesar ca toată lumea să cumpere tot ce este pe mult discutata listă, așa cum nici el nu a făcut-o, dar că este bine să fim pregătiți în cazul unor situații de urgență. Cu atât mai mult cu cât, spune el, crizele din ultimii ani (pandemia de Coronavirus și războiul din Ucraina) au luat pe toată lumea prin surprindere.

Recomandarea lui este să avem la îndemână apă și mâncare (mai ales conserve) pentru câteva zile, lumânări, un radio care să funcționeze cu baterie și cele mai importante acte:

WELT AM SONNTAG: Domnule Tiesler, în calitate de președinte al Biroului Federal pentru Protecție Civilă și Controlul Dezastrelor, ce ați depozitat acasă în caz de criză?

Ralph Tiesler: În principal apă și mai multe conserve. Ar fi suficient pentru zece zile. Asta recomandă autoritatea mea și, desigur, eu sunt un model. Dar recunosc: nu am pe stoc tot ce este pe lista biroului nostru, dar am modificat puțin după bunul meu plac.

WELT AM SONNTAG: Recomandarea proprie?

Tiesler: Nu este vorba despre toată lumea să fugă și să se aprovizioneze exact această listă. Cunosc și criticile la adresa recomandărilor noastre și a proviziilor pe care ar trebui să le ai acasă. Dar mesajul nostru este: luați măsuri de precauție. Fii pregătit pentru eventuale crize, nu presupune că totul va fi întotdeauna disponibil, fără probleme.

WELT AM SONNTAG: Și ce ar trebui să aibă toată lumea acasă, în caz de urgență?

Tiesler: Pe lângă apă și mâncare pentru câteva zile, mai ales un radio care funcționează cu baterii și lumânări. Și cele mai importante documente la îndemână, în caz de urgență”.

Articolul în limba română preia aceste declarații și le parafrazează astfel:

(…) șeful Biroului Federal German pentru Protecție Civilă și Asistență la Dezastre (BBK), Ralph Tiesler, a avertizat cetățenii că deși trebuie să se pregătească doar pentru întreruperi de curent pe termen scurt, în special în ianuarie și februarie, aceste pregătiri înseamnă stocarea de alimente și apă pentru mai mult de o săptămână

Paragraful dă de înțeles că Tiesler face legătura directă între recomandarea privind rezerva de provizii și pene de curent așteptate în viitorul apropiat. Acest lucru este fals, șeful BBK nu face această legătură directă în răspunsul său. De fapt, între aceste declarații și tema întreruperilor de energie mai au loc alte schimburi de replici, referitor la crizele care ar putea apărea în viitorul apropiat. Tiesler enumeră în primul rând efectele schimbărilor climatice: ”O să întâmpinăm mai des condiții meteo extreme, furtuni, inundații (…) secetă, care să determine incendiile forestiere”.

Întrebat dacă se așteaptă la întreruperi de curent, având în vedere criza energetică, șeful Protecției Civile spune că acestea nu sunt excluse, dar că, cel mai probabil, vor fi anunțate și controlate: „trebuie să ne asumăm că vom avea întreruperi de alimentare cu energie pe timpul iernii. Și prin aceasta, mă refer la întreruperi regionale și limitate ca timp. Și nu numai din cauza crizei energetice, ci și din oprirea țintită și temporară a rețelelor de către operatorii de energie cu scopul protejării acestora (…) ne așteptăm mai degrabă la întreruperi pe termen scurt, și nu la întreruperi pe termen lung sau pe suprafețe întinse”.

Articolul nu face referire în niciun fel la rezervele de gaz ale Germaniei, așa cum sugerează postarea de pe Facebook.În concluzie, postarea face omisiuni și scoate din context răspunsurile șefului BKK din Germania, care nu leagă rezervele de provizii cu pene de curent așteptate în această iarnă. Mai mult, lista privind proviziile de primă necesitate a fost publicată în Germania în urmă cu 6 ani și este doar o recomandare a autorității de Protecție Civilă, valabilă în cazul oricărui dezastru (natural sau nu).

SEO optimized by sem.ro SEO agency.