Dezinformări rețele sociale
Data postării: 06.10.2022
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Imunologul Michel Goldman recomandă în continuare vaccinarea anti-covid

Moderatorul România TV Dragoș Bistriceanu a publicat un clip video pe Facebook, în care afirmă că Michel Goldman (profesor belgian de imunologie medicală și codirector al Institutului I3h, en. Institute for Interdisciplinary Innovation in healthcare) ar fi recunoscut că există legături clare între doza booster anti-covid și avansarea cancerului, pentru cei deja bolnavi.

Cazul imunologului belgian este descris cu amănunte – și cu mărturii din partea lui Michel Goldman – aici.

Cronologia evenimentelor este următoarea:

  • sfârșit de august/început de septembrie 2021 – Michel Goldman este diagnosticat cu cancer limfatic/limfom
  • 22 septembrie 2021 – primește doza booster de vaccin anti-Covid produs de Pfizer
  • 30 septembrie 2021 – leziunile canceroase s-au răspândit foarte mult, un progres foarte rapid și neobișnuit pentru acest tip de cancer
  • octombrie 2021 – imunologul începe să se aplece asupra studiilor legate de cancer, încercând să-și dea seama dacă este o legătură între vaccinurile cu ARN mesager și răspândirea rapidă a leziunilor canceroase

Imunologul a plecat de la un numitor comun pe care îl au tipul de cancer de c are el suferă și vaccinurile ARN mesager.

Tipul de cancer limfatic de care suferă Goldman atacă celulele T ajutătoare foliculare, celule care au un rol important în „protejarea corpului după ce invadatori periculoși au pătruns”. Iar vaccinurile cu ARN mesager, după cum a descoperit imunologul, activează aceste celule, determinându-le, să aibă un răspuns chiar și mai puternic, atunci când corpul este infectat cu coronavirus. A apărut atunci întrebarea: suprastimularea celulelor T canceroase înrăutățește starea pacientului?

În ecuație intervine însă și partea genetică. Un studiu al Institutului pentru Genetica Cancerului de la Universitatea Columbia arată că o anumită pereche de mutații determină, la întâlnirea cu microbi, același tip de cancer de care suferă Goldman. Cu alte cuvinte, nu doar tipul de cancer, ci și o anumită particularitate genetică reprezintă un factor de risc – iar cele două condiții trebuie să se întâlnească în același pacient.

În februarie 2022, după câteva luni de cercetare, Goldman, împreună cu fratele său (responsabil de medicină nucleară la spitalul Universității din Bruxelles, fr. Université Libre de Bruxelles) și alți 6 experți, a publicat un articol în care semnalează o potențială legătură între vaccinurile cu ARN mesager și evoluția rapidă a tipului de cancer limfatic cu care fusese diagnosticat. Imunologul se declară însă în continuare convins că „vaccinurile cu ARN mesager reprezintă produse foarte eficiente cu un raport favorabil beneficii-risc. Într-o postare pe Twitter din februarie 2022, el scrie despre siguranța vaccinurilor cu ARN mesager: „este nevoie de mai multe studii care să exploreze posibila lor legătura cu complicațiile foarte rare, în special cu anumite cazuri de limfom”.

Ca atare, Goldman nu face corelația între vaccinarea anti-covid și înrăutățirea oricărui tip de cancer, ci ridică semne de întrebare privind o eventuală incompatibilitate între vaccinurile ARN mesager și un anumit tip de cancer, la pacienții care suferă și o anumită mutație genetică. Imunologul face o afirmație cât se poate de clară: studiile sale nu demontează eficacitatea vaccinării, ci pledează pentru adaptarea acestora inclusiv pentru persoanele aflate în anumite categorii de risc: ”În primul rând, dacă pot fi identificați subiecții cu risc, aceștia ar putea beneficia de o strategie adaptată de vaccinare”, notează Goldman.

Oncologul Steven Horwitz a fost și el interesat de această situație, lucrând, la rândul său, cu pacienți cu limfom. A declarat însă că, din practica sa, „la pacienții care au primit vaccinuri cu ARN mesager, nu am observat regresii sau progresii (n.r. ale bolii) care să fie în mod clar legate (n.r. de vaccinare)”.

Mai mult decât atât, există un caz documentat, în care tumoarea unei paciente bolnave cu cancer la glandele salivare a ajuns la un sfert din dimensiunea inițială, după vaccinarea cu Moderna.

Michel Goldman a recunoscut, însă, că un singur studiu clinic nu poate dovedi nici că vaccinurile înrăutățesc condiția unui bolnav de cancer, nici că o îmbunătățesc – dacă 1000 persoane participă la studiu, este posibil să nu apară nicio legătura între vaccin și evoluția bolii la niciunul dintre participanți.

Chiar și după înrăutățirea situației sale, Michel Goldman a ieșit public inclusiv pe platformele de socializare, ca să reafirme importanța și eficacitatea vaccinării anti-Covid. Într-un mesaj din luna februarie, afirmă clar: ”Nu ar trebui să permitem monopolizarea acestui subiect de către oponenții vaccinării”.

Postarea moderatorului Dragoș Bistriceanu este, așadar, deformată și manipulatoare. Plecând de la date reale, moderatorul trage concluzii false.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.