Dezinformări rețele sociale
Data postării: 30.01.2024
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | În SUA poți vota prin poștă, fără să ai nevoie de niciun act de identitate

Un utilizator Facebook îi citează pe Elon Musk și susține că în Statele Unite ale Americii „nu aveți nevoie de un act de identitate emis de guvern pentru a vota și puteți trimite buletinul de vot prin poștă”.

Totodată, acesta precizează că la ultimele alegeri prezidențiale, circa „100 de milioane de americani au votat prin poștă”, insinuând că alegerile nu ar fi fost corecte.

„P.S. Imaginați-vă în România alegeri în care nu ar conta dacă deții sau nu carte de identitate, dacă ești român sau pakistanez, dacă locuiești aici sau în Ucraina”, mai scrie în postarea de pe Facebook, care a fost preluată cuvânt cu cuvânt de pe pagina de Facebook a lui Adrian Onciu.

Primul lucru pe care trebuie să îl conștientizăm este că sistemul de vot din SUA este total diferit față de cel din România (și față de cel din Europa, în general).

În majoritatea alegerilor din SUA, candidații sunt aleși direct de către cetățeni, însă nu și în cazul președintelui sau a vicepreședintelui. Aceștia sunt aleși, în schimb, de către „electori” (care sunt reprezentanții cetățenilor din fiecare stat american), printr-un proces numit „Colegiul Electoral”

Selectarea electorilor este un proces complex. În primul rând, partidele politice din fiecare stat desemnează potențialii electori, care pot să fie membri de partid sau oficiali care au o legătură politică sau personală cu candidatul propus la alegerile prezidențiale din partea partidului respectiv. După ce acest lucru se întâmplă, fiecare candidat la Președinție va avea propria listă unică de potențiali electori. 

Mai apoi, la alegerile generale, când cetățenii votează pentru candidatul la Prezidențiale, ei de fapt aleg electorii din statul lor, care mai apoi vor avea votul decisiv. Numele potențialilor electori poate apărea sau nu pe buletinul de vot, sub numele candidaților la Președinție, în funcție de procedurile electorale și de formatul de vot din fiecare stat.

La final, un candidat la Prezidențiale are nevoie de voturile a cel puțin 270 de electori (mai mult decât jumătate din numărul total de electori) pentru a câștiga alegerile.


Există vot fără act de identitate?

 

În continuare vom explica ce criterii trebuie să îndeplinească cetățenii pentru a putea vota și cum sunt identificați. 

Înainte de alegeri, toate statele (cu excepția Dakotei de Nord) solicită ca cetățenii să se înregistreze online, printr-un formular prin poștă sau în persoană la biroul local electoral, ca să voteze, și primesc un card de votant, pe care pot să-l aibă sau nu asupra lor în ziua alegerilor. Pentru a obține acest card, este nevoie ca, în prealabil, să se identifice.

În SUA, fiecare stat își stabilește propriile reguli de identificare a alegătorului. În majoritatea cazurilor, se solicită alegătorilor să aducă un act de identitate pentru a vota în persoană.

În unele state se poate solicita ca aceștia să prezinte un act de identitate cu fotografie, cum ar fi un permis de conducere, un act de identitate de stat sau un pașaport. În alte cazuri, pentru a putea vota, alegătorilor li se poate cere să o altă formă de identificare, cum ar fi cardul de votant, certificatul de naștere sau cardul de securitate socială.

Chiar dacă votanții nu au un act de identitate oficial, este posibil, în anumite cazuri, ca aceștia să poată vota. Unele state pot cere semnarea unui formular care să confirme identitatea. Alte state pot permite ca persoana în cauză să voteze pe un buletin provizoriu, conform informațiilor prezentate de reprezentanții Guvernului. Falsul în aceste acte se pedepsește penal.

Statele folosesc buletine de vot provizorii atunci când există nelămuriri despre eligibilitatea unui alegător. În aceste cazuri, buletinul de vot provizoriu este pus separat de restul buletinelor, până când este investigată eligibilitatea, iar alegătorul ar putea fi rechemat, pentru a prezenta o formă de identitate acceptabilă, în decurs de câteva zile. Altfel, buletinul de vot nu va fi luat în considerare.

Chiar și cu actul de identitate corect, în unele state este posibil ca alegătorul să trebuiască să depună un buletin de vot provizoriu. Acest lucru se poate întâmpla dacă numele sau adresa de pe actul de identitate nu se potrivește cu numele sau adresa din înregistrarea de alegător, situație care poate să apară, spre exemplu, în cazul unei căsătorii când persoana în cauză își schimbă numele de familie, își actualizează înregistrarea la vot, însă nu și permisul de conducere pe care să zicem că vrea să îl prezinte la urne.

În total, 35 de state americane au promulgat legi care cer alegătorilor să prezinte un act de identitate cu fotografie la urne sau un document de identificare fără fotografie, cum ar fi o factură de utilități, extras de cont bancar sau cec de plată, potrivit NCSL (National Conference of State Legislatures​).

În celelalte 15 state, alegătorii pot vota personal în ziua alegerilor fără să prezinte un document de identitate. Însă, aceste state au cerințe de identificare speciale, adică alegătorii trebuie să își dovedească identitatea în alte moduri, cum ar fi prin semnarea unei declarații pe propria răspundere sau a unui registru de votare sau prin furnizarea de informații personale. Toate statele au proceduri pentru contestarea eligibilității alegătorilor, mai precizează sursa citată.


Vot prin poștă

 

Pe lângă toate acestea, în SUA mai există și „votul absentului” care permite alegătorilor să voteze înainte de ziua alegerilor prin poștă, potrivit Guvernului american. Deși fiecare stat are acest tip de vot, termenele limită și regulile privind cine poate să beneficieze de el variază.

Pentru a „vota în absență”, alegătorii trebuie să se afle într-o situație specială. Scuzele pentru absența la urne acceptabile variază în funcție de stat. Pe site-ul Guvernului se precizează că cele mai multe includ:

– Imposibilitatea de a ajunge la secția de votare din cauza unei boli, răniri sau dizabilități

– Alegătorul se află într-o călătorie de afaceri sau în vacanță în afara județului sau orașului de reședință în ziua alegerilor

– Alegătorul este student la un colegiu sau o universitate din afara statului.

În majoritatea statelor, trebuie solicitat dinainte, la fiecare alegeri, un buletin de vot specific alegătorilor absenți, pentru a putea vota prin poștă. Dar, în unele state, alegătorii se pot califica pentru primirea buletinelor de vot pentru absenți în mod permanent. Această solicitare vine în baza unei identificări.

Totodată, prin acest mod se mai pot înregistra să voteze și militarii și familiile lor care sunt în afara reședinței legale de vot, dar și cetățenii americani din afara SUA. 


Cine poate și cine nu poate vota? 

 

În ceea ce privește eligibilitatea, în general, în SUA pot vota la alegerile federale, statale și locale următorii:

– cetățenii americani (cu toate că unele zone permit și celor care nu au cetățenie americană să voteze, dar numai la alegerile locale)

– persoanele care îndeplinesc cerințele de rezidență ale statului lor (chiar și cei care nu au adăpost pot să îndeplinească în continuare aceste cerințe).

– persoanele care au împlinit 18 ani în/înainte de ziua alegerilor

– cei care s-au înregistrat pentru a vota până la data limită stabilită de fiecare stat, în afară de Dakota de Nord, unde nu este necesară înregistrarea alegătorilor.

Cei care nu pot vota sunt: 

– persoanele care nu sunt cetățeni americani, inclusiv rezidenții legali permanenți, nu pot vota la alegerile federale, statale și la majoritatea alegerilor locale. 

– unii cetățeni nu pot vota după ce au fost condamnați pentru o infracțiune sau dacă încă ispășesc pedeapsa pentru alte tipuri de infracțiuni, însă regulile sunt diferite în fiecare stat

– este posibil ca unele persoane care au dizabilități mintale să nu poată vota, însă regulile variază în funcție de stat.

– cetățenii americani care locuiesc în teritoriile SUA (ca Virgin Islands, Puerto Rico, Guam, Northern Mariana Islands sau American Samoa) nu pot vota pentru președinte la alegerile generale.


Suspiciunile de fraudă s-au dovedit nefondate

 

Datele oficiale arată că 65 de milioane de americani au votat prin poștă, în 2020 (pe timpul pandemiei, cum se exprimă autorul postării) – și NU 100 de milioane, cum se susține în mesaj. Numărul total al alegătorilor care au votat înainte de ziua de alegeri (dar NU prin poștă) a fost de circa 101 milioane (restul de aproape 36 de milioane au votat în persoană). Numărul total al votanților la alegerile prezidențiale din 2020 a fost de peste 158 de milioane, conform rezultatelor Comisiei Electorale Federale.

Suspiciunile legate de fraudă au fost lansate în spațiul public de fostul președinte american Donald Trump, chiar înainte ca alegerile din 2020 să fie încheiate. După o investigație care a durat 18 luni, comisia Camerei Reprezentanților din Congresul american a publicat un raport final, care relevă că Donald Trump a fost implicat într-o acțiune ce avea ca scop răsturnarea rezultatului alegerilor prezidențiale. Investigația s-a centrat pe insurecția care a avut loc pe 6 ianuarie 2021, când o mulțime de simpatizanți ai lui Trump a luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite, iar fostul președinte nu a acționat în niciun fel pentru a-i opri din atac.

În concluzie, deși în SUA poți să votezi fără să ai un act asupra ta în anumite state, există alte criterii care trebuie îndeplinite pentru a-ți demonstra identitatea, precum oferirea unor date personale și folosirea unui buletin provizoriu de vot, care va fi investigat ulterior pentru a demonstra eligibilitatea. Dacă procedura de votare este încălcată sau se dovedește falsul în acte, votul este anulat și urmează o anchetă penală. 

Singurele alegeri la care pot vota în America cei care nu au cetățenie americană sunt cele locale, în anumite state. 

Totodată, votul prin poștă este legal, reglementat, iar înainte de a face acest lucru, alegătorul trebuie să facă o cerere către autoritățile competente din statul său, în care trebuie să-și dovedească identitatea.


*Foto: pixabay.com



SEO optimized by sem.ro SEO agency.