Dezinformări rețele sociale
Data postării: 22.03.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Jan Emeryk Rościszewski nu a declarat o posibilă intrare a Poloniei în război cu Rusia

Un scurt clip preluat din intervenția ambasadorului Poloniei în Franța la postul LCI a fost publicat în 19 martie, de un utilizator facebook. În filmuleț, Rościszewski vorbea despre situația invaziei din Ucraina și o eventuală intervenție a Poloniei în război: 

Dacă Ucraina nu reușește să-și apere independența, nu vom avea de ales decât să intrăm în conflict. Valorile noastre fundamentale, care sunt piatra de temelie a civilizației noastre, cultura noastră vor fi în pericol fundamental, așa că nu avem de ales”. 

(If Ukraine fails to defend its independence, we will have no choice but to enter the conflict. Our fundamental values, which are the cornerstone of our civilization, our culture will be in fundamental danger, so we don’t have a choice. – în original)

Clipul este însoțit de un text în care este adusă o critică influenței Statelor Unite ale Americii, prin președintele Joe Biden, în politica externă a Europei, față de agresiunile Rusiei. 

Ambasada Poloniei a răspuns acestor critici printr-un comunicat de presă, în care a explicat că declarațiile ambasadorului Jan Emeryk Rościszewski au fost scoase din context, iar de fapt acesta nu a insinuat intrarea Poloniei într-un eventual conflict direct cu Rusia

Ambasada a subliniat că, în cadrul acestui interviu, s-a pus accentul pe importanța suveranității Ucrainei și pe amenințarea pe care o reprezintă Rusia la adresa valorilor democrației europene. Secvența din cadrul interviului original de unde este extras scurtul clip postat pe Facebook se află între 1:06:20 și 1:33:00. 

Ambasada face următoarele precizări:

În timpul unei conversații de jumătate de oră, ambasadorul Rościszewski a susținut necesitatea ca aliații să sprijine Ucraina. El a vorbit și despre amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru Europa și valorile europene”.

O ascultare atentă a întregii conversații arată clar că nu a existat niciun anunț de implicare directă a Poloniei în conflict, ci doar un avertisment asupra consecințelor pe care le-ar putea avea o înfrângere a Ucrainei”.

Se caută conținut senzațional care nu se potrivește cu eforturile consecvente ale Poloniei în ultimul an de a ajuta Ucraina să câștige acest conflict, astfel încât să nu se răspândească în Europa”, a adăugat acesta.

Ca atare, ambasada Poloniei în Franța deja a clarificat chestiunea. Ambasadorul NU s-a referit la implicarea Poloniei în conflict. Declarațiile sale au fost scoase din context și interpretate cu rea voință.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.