Dezinformări rețele sociale
Data postării: 31.01.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Mesaj confuz despre persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin

O pagină de Facebook, intitulată Frumusețile României, a scris o postare în ziua de 23 ianuarie 2023, cu textul: ,,Ce se va întâmpla cu persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin? Legea intră în vigoare de la 1 martie 2023”.

În secțiunea de comentarii, pagina autor a postării a inserat un link către site-ul  dromania.ro, adăugând îndemnul ,,Apasă pe link să vezi știrea’’. 

Postarea a fost preluată pe mai multe pagini și grupuri de Facebook (exemple aici și aici), cele mai multe afișând chiar o fotografie cu o carte de identitate.

Textul publicat pe site are legătură doar implicit cu cei care nu locuiesc la adresa din buletin. Știrea face referire la ajutorul oferit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), sub forma unor carduri pentru achitarea facturilor la energie, gaz sau căldură. Cardurile vor fi trimise prin poștă persoanelor și familiilor care au un venit pe membru de familie de sau sub 2.000 lei, iar explicațiile sunt pentru cei care nu au adresa de poștă identică cu cea din actele oficiale.

Textul pulicat pe dromania.ro susține: ,,În cazul în care beneficiarul are un alt domiciliu față de cel trecut pe cardul de energie, atunci acesta trebuie să prezinte contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat alături de o declarație pe propria răspundere a beneficiarului. Din aceasta trebuie să reiasă că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuiește”.

Este adevărat că, în situația în care nu se pot stabili câți oameni stau la același punct de consum sau dacă beneficiarii nu au numărul și numele străzii trecute pe cartea de identitate, aceștia trebuie ,,să completeze o declarație pe propria răspundere prin care spun câți câți locuiesc efectiv la punctul de consum. Poșta distribuie declarațiile pentru toate aceste situații identificate la momentul întocmirii listelor cu beneficiari și le preia în maxim 3 zile, pentru ca apoi să se recalculeze media veniturilor și să se actualizeze listele, conform comunicatului publicat de MIPE. 

Regulile sunt prevăzute în OUG 166/2022. Printre altele, aceasta mai stipulează că „în situația în care unul sau mai mulți beneficiari au aceeași adresă de domiciliu și sunt cuprinși în lista de beneficiari întocmită de MMSS, se va emite un singur card de energie pe care vor figura toți beneficiarii care au aceeași adresă de domiciliu, nefiind permisă emiterea mai multor carduri pentru aceeași adresă de domiciliu”.

În ordonanță este precizat și că dacă se constată că adresa nu este înregistrată în nomenclatoarele administrate de DGEP, potențialii beneficiari se stabilesc pe baza unei evaluări realizate de MMSS.

MIPE a întocmit un ghid despre cardurile de energie, în care sunt trecute criteriile despre cum se acordă ajutorul, cum se utilizează cardurile, cine beneficiază de acest ajutor, data când expiră ajutorul, ce acte sunt necesare pentru plată, detalii despre ancheta socială, dacă este necesară. Toate aceste informații pot fi citite de pe site-ul oficial al ministerului, mfe.gov.ro

În ceea ce privește data intrării în vigoare a legii, este FALS că aceasta este valabilă din 1 martie 2023. De fapt, legea a intrat în vigoare în 8 decembrie 2022, când a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Prima zi din martie este data când se vor putea efectua plăți, conform comunicatului publicat de MIPE.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.