Dezinformări rețele sociale
Data postării: 30.06.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Interzicerea consumului de carne sintetică și a făinii de insecte

În ultimul an, consumul de insecte a devenit un subiect controversat în România, după aprobarea unor ingrediente pe bază de insecte, care pot fi comercializate pe teritoriul Uniunii Europene.

Carnea sintetică a intrat în atenția publicului, după ce a fost aprobată spre comercializare anul trecut, în Statele Unite ale Americii. 

Mai multe publicații românești au scris că în țara noastră se interzice prin lege consumul de carne sintetică. Și Canalul Global News a transmis afirmația respectivă pe 21 iunie, la care a adăugat că același lucru se întâmplă cu făina de insecte în cazul produselor tradiționale.

În video-ul publicat pe Facebook, prezentatoarea susține inițial că: 

,,Ne uităm cu interes că se interzice prin lege consumul de carne sintetică, dar și făina de insecte în produse tradiționale. S-ar părea că avem și vești bune”

Mai adaugă că parlamentarii PSD au depus la Senat un proiect legislativ prin care vor să interzică comercializarea cărnii sintetice pe piața din România

Timp de 40 de minute, pe parcursul discuției cu invitații, burtiera emisiunii a fost aceeași: 

,,Se interzice, prin lege, consumul de carne sintetică dar și făina de insecte în produse tradiționale”

 

CARNEA SINTETICĂ

 

În 13 iunie, PSD a depus o propunere legislativă în Parlament, intitulată Legea cărnii și a produselor din carne”. Proiectul urmărește reglementarea sectorului cărnii şi a produselor procesate pe bază de carne, cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea lor. Prin această inițiativă, mai mulţi parlamentari PSD cer interzicerea comercializării cărnii sintetice și a produselor culinare din alimentaţia publică ce au în conținut carne sintetică:

Proiectul legislativ este înregistrat pentru dezbatere la Senat (care este prima cameră sesizată, Camera Deputaților având calitate de for decizional). De asemenea, din fișa acestuia rezultă că a fost trimis pentru avize la trei consilii și la Guvern pentru un punct de vedere. 

 

Ca să producă efecte, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Senat, apoi de Camera Deputaților, promulgat de președintele României și ulterior publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, acesta poate suferi modificări. Așadar, forma inițială a propunerii nu va fi, neapărat, forma finală. În același timp, nu există vreo garanție că legea va fi adoptată. 

 

FĂINA DE INSECTE

În ceea ce privește interzicerea făinii de insecte în produsele tradiționale, Marcel Ciolacu anunța, în 13 aprilie, că a depus un proiect de lege prin care „se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale – RNPT. 

Prin această inițiativă legislativă, pe lângă interzicerea de a utiliza făina de insecte de către operatorii economici în prepararea produselor din registrul menționat, se vrea reglementarea etichetării produselor care conțin specii de insecte autorizate de Uniunea Europeană și amplasarea produselor de acest fel în magazine pe un stand separat, delimitat de alte tipuri de produse.

Propunere legislativă a fost înregistrată la Senat. A primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social și aviz favorabil de la Consiliul Legislativ. Proiectul a fost trimis în comisiile permanente ale Senatului, unde se află și în prezent (28 iunie 2023).

Și în acest caz, Camera Deputaților este cameră decizională. Așadar, pentru a fi implementat, proiectul de lege trebuie să treacă prima dată de Senat, apoi de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Astfel că, putem concluziona că în România nu se interzice prin lege consumul de carne sintetică și făina de insecte în produse tradiţionale. Există două propuneri legislative, încă neadoptate, care prevăd interzicerea comercializării cărnii sintetice pe piața din România, respectiv interzicerea utilizării de către operatorii economici a făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în RNPT.

 

 

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.