Dezinformări rețele sociale
Data postării: 04.04.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Postări cu informații vechi sau neconforme, despre cuantumul pensiilor

Un utilizator Facebook a postat o fotografie în care apare o femeie în vârstă, care arată un cupon de pensie. Imaginea este însoțită de textul „Ce pensie minimă primești dacă nu ai cotizat deloc. Suma pentru anul 2023 –> Vezi in primul comentariu”. 

*Sursa: Captura ecran

Postarea, preluată în buclă de foarte multe pagini care distribuie informații necontextualizate, face trimitere la un articol de presă publicat de MGNews.ro. Articolul amestecă informații despre proiectul legislativ de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și, pe de altă parte, despre modul de calculare a pensiilor. Pe lângă această inadvertență, informațiile din cuprinsul articolului despre pensii sunt din anii trecuți și nu din 2023, așa cum afirmă postarea.

Este genul de postare care preziuntă informații vechi, incomplete sau neconforme, dar care încearcă să vă determine să dați click pe un link extern. Paginile monetizează numărul de vizitatori, astfel încât, pentru aceste pagini, nu contează calitatea informației, ci sumele obținute de pe urma numărului de clickuri.

Care sunt noutățile privind salarizarea bugetarilor?

Referitor la proiectul legislativ de modificare a Legii Cadru nr 153/2017, principalele modificări prevăzute vizează strict modalitatea în care se vor calcula majorările salariale de care ar urma să beneficieze angajații din administrație implicați în derularea proiectelor pe fonduri europene.

Practic, angajații la stat care fac parte din echipele care derulează implementarea proiectelor europene vor primi o remunerație majorată proporțional cu timpul alocat activităților din proiectele la care lucrează : 

  1. a) până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%; 
  2. b) între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%; 
  3. c) între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%; 
  4. d) între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%; 
  5. e) peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%. 

Indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate prin fonduri externe (cu precădere europene) se majorează cu până la 50% – în funcție de criterii precum clasificarea UAT-urilor, numărul, tipul și valoarea proiectelor aflate în implementare pentru care unitățile administrativ-teritoriale au calitatea de beneficiar. 

Proiectul a primit avize pozitive din partea viceprim-ministrului Kelemen Hunor și ministrului Finanțelor, Adrian Câciu.

În data de 16 martie 2023, Secretariatul General al Guvernului a transmis către Camera Deputaților un punct de vedere prin care a anunțat că nu susține proiectul legislativ. În opinia Guvernului, măsurile propuse au un caracter discriminatoriu față de alte categorii de personal din sectorul bugetar și vor duce la solicitări din partea acestor, cu afectare directă a deficitului bugetar:

„Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele, obligațiile bugetare și riscurile fiscale, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ ținta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară în relația cu organismele financiare internaționale”, se arată în observațiile din punctul de vedere al Guvernului României.

De asemenea, Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România (FSNPPC), cea mai mare organizație de profil din Ministerul Afacerilor Interne, a solicitat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale draftul proiectului, pentru a introduce în propunerea legislativă modificări care să îi vizeze și pe polițiști.

Referitor la calcularea pensiilor, în 15 martie 2023, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență pentru a veni în ajutorul grupurilor sociale vulnerabile la plata facturilor la energie. Aceasta nu este o mărire de pensie, ci un ajutor, pe perioadă limitată, pentru plata facturilor.

„(…) pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței pe perioada sezonului rece nu vor fi luate în calcul majorările recente de venituri ca urmare a creșterii punctului de pensie, indemnizației sociale pentru pensionari și a salariului minim brut pe țară garantat în plată, eventualele debite stabilite potrivit Legii nr.226/2021 privind măsurile de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie urmând să fie scutite la plată, printr-un nou act administrativ emis de primărie, respectiv de agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială”, arată un comunicat de presă al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

În cadrul articolului publicat de MGNews.ro sunt pasaje copiate dintr-un comunicat oficial al Casei Naționale de Pensii Publice publicat acum mai bine de 4 ani, în 10 octombrie 2018

SEO optimized by sem.ro SEO agency.