Dezinformări rețele sociale
Data postării: 06.03.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Președintele Cehiei nu a sugerat că Ucraina va trebui să cedeze teritorii Rusiei

O postare a unui utilizator Facebook, care reia un articol al unei publicații online, atribuie președintelui Cehiei o declarație legată de posibila miză a păcii în Ucraina. Textul care însoțește linkul cu articolul este: „Președintele Cehiei: Nu exclud că Ucraina va trebui să cedeze teritorii Rusiei pentru pace”.

*Captură ecran 06.03.2023

Ce susține articolul

În articolul publicat pe 26 februarie, autorul preia câteva declarații făcute de noul președinte al Cehiei, Petr Pavel, într-un interviu pentru publicația Suspilne, însă induce ideea că ar lua în calcul ca Ucraina să facă concesii teritoriale pentru a ajunge la o pace cu Rusia. 

Primul citat din interviu, folosit în articol:

„Am spus: vom face totul pentru ca Ucraina să câștige anul acesta, dar să fim și pregătiți pentru alte rezultate posibile. Unul dintre ele ar putea fi un război mai lung. Liderii politici sunt conștienți că beneficiile din întoarcerea întregului teritoriu vor veni la un preț insuportabil, de exemplu sub formă de vieți umane“.

Al doilea citat din interviu:

„Este ușor pentru mine să-ți spun: trebuie să aderi la principiul până la ultima picătură de sânge. Sună bine, dar nu este sângele meu, ci al tău. Prin urmare, eu zic că depinde de tine”.

Ce spune interviul original

Președintele Cehiei, Petr Pavel, a acordat, într-adevăr, un interviu publicației Suspilne Media, pe 26 februarie, în care a vorbit despre războiul din Ucraina, despre planurile de pace, despre aderarea Ucrainei la NATO și despre cum vede viitorul conflictului.

Cele două citate folosite în articol sunt preluate din răspunsul dat de președinte la întrebarea legată de Conferința de Securitate de la Munchen, de pe 17 februarie. În orașul german, timp de două zile, 40 de lideri mondiali au dezbătut provocările cheie ale politicii externe, în contextul războiului din Ucraina.

Președintele ceh vorbește despre posibilele scenarii în care va lua sfârșit acest război și care sunt, în opinia sa, fie victoria Ucrainei, fie negocieri de pace. Ceea ce subliniază Petr Pavel în răspunsul său, de câteva ori, este că statele europene vor ajuta Ucraina până la capăt în lupta sa. Iar modul în care se va încheia războiul depinde doar de ucraineni, pentru că sacrificiile sunt ale lor. În unul dintre scenarii ar putea fi vorba de teritorii pierdute, dar depinde doar de ucraineni să decidă dacă prețul în vieți plătit pentru recucerirea acestora merită. Petr Pavel nu sugerează în nicio clipă că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii

Președintele ceh reiterează ideea că statele europene nu trebuie să împingă Ucraina spre nici unul dintre scenarii – nici cel al continuării luptei cu orice preț, nici în cel al negocierilor. 

Întrebare: Una dintre tezele prezentate de dvs. la Conferința de la München a fost despre scenariul în care se va termina războiului. Ați subliniat că ar trebui să fie alegerea ucrainenilor și nimeni nu poate încuraja Ucraina la vreun scenariu nerealist. Care dintre partenerii occidentali dă motive să se vorbească despre influențarea acestora?

Răspuns, Petr Pavel: La conferința de la München, majoritatea discuțiilor la care am participat au fost excesiv de optimiste. Am simțit chiar o anumită desconsiderare față de posibilele scenarii negative. Sunt de acord, trebuie să ai speranțe bune. Dar este mult mai bine să ne gândim și la potențialele rezultate mai rele. 

De aceea am spus: să facem totul pentru ca Ucraina să câștige anul acesta, dar să fim și pregătiți pentru alte rezultate posibile. Unul dintre ele ar putea fi un război mai lung. Alte scenarii ar putea fi că Ucraina — nu numai oamenii, ci și conducerea politică — să își dea seama că beneficiile reîntregirii teritoriului vor avea un preț prea mare, de exemplu, în ceea ce privește viețile umane.

Nu spun: să împingem Ucraina să facă concesii. Doar Ucraina poate lua o astfel de decizie, pentru că nu oamenii noștri mor acolo. Nu orașele noastre sunt distruse. Este mult mai ușor să spui: trebuie să-ți urmezi principiile până la ultima picătură de sânge. Sună bine, dar nu este sângele meu, este al tău. De aceea spun, depinde de tine. 

Pe de altă parte, nu ar trebui să împingem Ucraina să facă concesii, cât timp există încă șanse reale de victorie. De aceea spun: să susținem Ucraina prin toate mijloacele, dar să fim realiști și să lăsăm ucrainenilor decizia, cu privire la condițiile în care sunt gata să înceapă negocierile”.

CONCLUZIE

Postarea utilizatorului Facebook este SCOASĂ DIN CONTEXT. Președintele ceh nu spune nicăieri în interviul preluat în articol că nu exclude că Ucraina va trebui să cedeze teritorii Rusiei pentru pace. Ceea ce prezintă Petr Pavel sunt posibilele scenarii ale finalizării războiului, dar doar în ideea sprijinului necondiționat pe care statele europene și America îl oferă Ucrainei. Soluția aleasă pentru finalizarea războiului, spune Petr Pavel, este doar la latitudinea Ucrainei.

 

*Foto copertă: Petr Pavel / Twitter

SEO optimized by sem.ro SEO agency.