Dezinformări rețele sociale
Data postării: 10.03.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Remediile naturiste nu înlocuiesc tratamentul împotriva cancerului

O pagină de Facebook, intitulată „Miere de albine – mănâncă sănătos”, a publicat, în 28 februarie 2023, un videoclip cu un presupun medic, Călin Mărgineanu, care afirmă că „s-a descoperit cel mai puternic factor natural anticancerigen cunoscut – este colorantul negru din orice fel de lucru negru – dude negre, mure negre, struguri negri”.

*Captură de ecran 08.03.2023

Pagina promovează tratamente naturiste online atât pe o pagină web, cât și sub forma unor discuții pe un grup. Tratamentele promovate, însă, nu sunt certificate de medici sau atestate științific, ci doar recomandări ale persoanelor care s-au confruntat cu diverse afecțiuni. 

În videoclipul verificat, o persoană este filmată în timp ce ține un discurs despre un presupus tratament anticancerigen:

„S-a descoperit cel mai puternic factor natural anticancerigen cunoscut – este colorantul negru din orice fel de lucru negru – dude negre, mure negre, struguri negri, discutăm imediat un pic mai detaliat. Eh, resveratrolul dacă ați auzit, s-a dat, s-a picurat resveratrol peste celulele canceroase – praf le-a făcut pe toate! (țipă) Pfa, o să vindecăm cancerul, o să fim șmecheri – au zis doctorii și farmaciștii. Numai că, foarte deștepți și doctorii și farmaciștii, îmi cer scuze (își șterge nasul) au extras resveratrolul, l-au făcut buline, adică pastile și l-au dat la pacienții cu cancer. Când l-a văzut cancerul sub formă de pastile: «ce-o fi cu cățelușul ăsta?» Niciun efect”. (PARTEA 1)

„…acest resveratrol, colorantul negru, este – împreună cu nu știu câți alți antioxidanți și lucrul pe care noi, doctorii și farmaciștii, nu-l vom face vreodată. Tata Dumnezeu a mai pus ceva în alimentele de origine vegetală. Știți ce? substanța potențatoare de efect a acestui resveratrol măcar din 300, unii zic de 400 de ori. Și ăla din plante, ăla are efect anticancer, marcat, decât pastiluța de resveratrol… este o dulce mângâiere – așa fac celulele canceroase cu ea”.  (PARTEA 2) 

L-am contactat pe managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, dr. Cătălin Vlad, să ne explice ce este resveratrolul și dacă alimentele care îl conțin sunt un leac pentru diagnosticul de cancer. 

Ce este resveratrolul?

Resveratrolul este un compus polifenolic natural care se găsește în mai multe surse vegetale, inclusiv în struguri, fructe de pădure și arahide. Este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și a fost studiat pentru potențialele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antiinflamatorii și antiproliferative. Până în acest moment se crede că resveratrolul activează anumite enzime din organism care joacă un rol în reglarea proceselor celulare, cum ar fi creșterea și supraviețuirea celulelor, de aici concluzia celor care îl recomandă ca fiind anticancerigen”.

Este resveratrolul anticancerigen?

Cercetările privind resveratrolul au sugerat că acesta poate contribui la reducerea inflamației, la protejarea împotriva bolilor de inimă și la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Unele studii au sugerat, de asemenea, că ar putea avea proprietăți anticancerigene, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru”.

Medicii subliniază că este important ca pacienții să nu înlocuiască tratamentele prescrise de medic, cu remedii homeopate. Este important de reținut că, deși resveratrolul poate avea potențiale beneficii pentru sănătate, o mare parte din cercetări au fost efectuate pe animale sau în studii în vitro, fiind necesare mai multe studii pentru a determina eficacitatea și siguranța sa la om. În plus, nu este recomandat ca înlocuitor al unui tratament medical sau ca supliment alimentar fără ca pacientul să consulte medicul curant, dar și medicul de familie”.

Cine este persoana din videoclip?

Am căutat în Registrul Medicilor din România numele lui Călin Mărgineanu. Nu am găsit acest nume nici pe lista medicilor activi, nici pe cea a foștilor membri sau pe cea a specialiștilor neconfirmați. 

Călin Mărgineanu, care susține că deține o clinică în Piatra Neamț, promovează o metodă anticancerigenă care nu este atestată de forurile medicale. Pe lista sa privind profilaxia și tratamentul cancerului se numără recomandări precum mersul la biserică și alimentația complet vegetariană, dar și avertismente împotriva tratamentului cu radiochimioterapie împotriva cancerului:

*Captură ecran 09.03.2023 / Pagina Clinica dr. Calin Margineanu: tratamenteanticancer.info

CONCLUZIE

Fructele negre, precum mure, coacăze, struguri au într-adevăr proprietăți antioxidante, însă efectul lor anticancerigen nu au fost demonstrat științific. În orice caz, remediile naturiste NU trebuie să înlocuiască tratamentele prescrise de medicii specialiști. Persoana din videoclip nu este un medic acreditat și militează pentru înlocuirea radiochimioterapiei cu leacuri alternative.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.