Dezinformări rețele sociale
Data postării: 13.07.2023
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | UE ia în considerare ridicarea sancțiunilor aplicate Băncii Centrale Ruse

O utilizatoare Facebook a scris, în 3 iulie, că „Uniunea Europeană ia în considerare ridicarea sancțiunilor aplicate Băncii Centrale Ruse, inclusiv reconectarea acesteia la sistemul SWIFT, în speranța că acest lucru va convinge Moscova să accepte prelungirea ‚acordului cerealelor‛”. Discursul face parte dintr-o narațiune mai amplă, prorusă, care încearcă să sugereze că Rusia nu ar avea probleme economice în urma sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Acordul, prin care Rusia a garantat siguranța navelor pentru cereale ce se deplasează înspre și dinspre porturile ucrainene prin apele pe care aceasta le controlează, urmează să expire pe 18 iulie. Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat inițiativa privind cerealele Mării Negre pentru un număr de 120 de zile anul trecut, cu scopul de a ajuta la abordarea crizei alimentare globale, agravate de invazia Rusiei în Ucraina, unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume. A fost prelungit de trei ori de atunci, scrie Reuters.

Informația de pe Facebook provine de la publicația Financial Times, însă postarea nu reflectă întocmai adevărul. Potrivit Financial Times, „Uniunea Europeană ia în considerare o propunere pentru Banca Agricolă Rusă de a înființa o filială, cu scopul de a se reconecta la rețeaua fianciară globală, drept soluție pentru Moscova”. Însă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a respins ideea ca fiind „în mod deliberat imposibil de realizat”, adăugând faptul că va dura multe luni pentru a înființa o astfel de filială și încă trei luni pentru a se conecta la SWIFT, potrivit Reuters.

Concluzie

Uniunea Europeană NU a declarat faptul că va ridica toate sancțiunile impuse asupra Băncii Centrale Ruse. Se iau doar în considerare soluții pentru realizarea exportului de cereale. 

*Foto copertă: pixabay.com

SEO optimized by sem.ro SEO agency.