Dezinformări rețele sociale
Data postării: 05.10.2022
www.factual.ro
CONȚINUT FALS | Digitalizarea omului, următorul pas spre controlul total – ideile lui Yuval Harari, reinterpretate de conspiraționiști

Analizăm o postare video a unui utilizator Facebook care, în discursul său, susține că reia câteva dintre afirmațiile profesorului Yuval Harari, despre care spune că este consilierul șef al lui Klaus Schwab, președintele Forumului Economic Mondial (World Economic Forum, WEF). Toate afirmațiile sunt puse în contextul teoriei conspirației care susține că o elită mondială (din care cei doi fac parte) încearcă să preia controlul omenirii. Teoria face deseori referire la teza prezentată de Schwab și denumită Marea Resetare.

Ce spune utilizatorul Facebook?

Postarea este un discurs în care autorul își atenționează urmăritorii asupra unui plan de control mondial, pus la cale de elita mondială, de Klaus Schwab, președintele Forumului Economic Mondial, plan care ar fi fost devoalat de unul dintre sfătuitorii săi.

Yuval Harari, care este foarte apropiat de Klaus Schwab, fiind consilierul lui, a declarat că actualmente știința se preocupă de piratarea omului. Ce a avut el în vedere și ce va însemna, pentru omenire, această piratare a omului? (….)

Cu puțină vreme în urmă, consilierul lui Klaus Schwab, expert al FEI, istoric, Yuval Harari, a relatat că omenirea va trece la o digitalizare totală când absolut totul, dar totul va fi monitorizat. Conform spuselor lui, este momentul acordului pentru o urmărire totală, nu doar într-o societate totalitară, dar și în una democratică. Iar urmărirea omului nu va fi doar exterioară, ci și una subcutanată.

(….)

Sarcina lui Harari și al adepților lui este de a-l pirata pe om și a înțelege ce se petrece în interiorul lui, să înțeleagă ce îl mișcă. În urma noastră se află două revoluții – cea din IT și cea biologică. Se reunesc sub forma unui senzor biometric. Este un dispozitiv, este o tehnologie care convertește datele biologice în date digitalizate. Aceste date vor fi procesate de computer și ne vor oferi posibilitatea să monitorizăm oamenii, în mod subcutanat, a spus Harari.

(…)

Harari este sigur că la începutul secolului al 21-lea, cea mai mare parte a populației este inutilă pur și simplu, deoarece viitorul aparține unui număr tot mai mare de tehnologii. Majoritatea oamenilor nu aduc nicio contribuție la acest viitor, spune Harari. O singură contribuție au acești oameni de prisos, datele lor personale care vor fi folosite pentru a pirata omenirea și pentru a antrena inteligența artificială, ceea ce îi va permite să previzualizeze alegerile oamenilor mult mai bine decât o fac ei înșiși.

(…)

Declanșator pentru o astfel de revoluție, conform lui Harari, a devenit COVID-ul, care i-a convins pe oameni să accepte legalizarea biometriei totale. Și această menționare a COVID-ului nu este întâmplătoare. Esența constă că, în conformitate cu Teoria Conspirației, elita mondială, conducătoare, poate căpăta putere asupra omenirii doar în cazul distrugerii tuturor democrațiilor, a valorilor religioase.

(….)

Până în 2030, elitele mondiale vor încerca introducerea următoarelor obiective: introducerea sistemului de creditare socială și de carbon. Dronele cu identificarea persoanelor și senzori de mișcare, vaccinurile obligatorii. Apoi, marea raționalizare a alimentelor, patentul la semințe și limitarea producției în gospodăriile personale, pe motiv că poluează mediul ambient. Apoi, lichidarea egalității de gen, interzicerea medicinei alternative și a metodelor de tratament naturiste. Controlul reproducerii. Apoi, lichidarea banilor lichizi, normarea energiei și a altor surse naturale, anularea proprietății private. Nu veți avea nimic și veți fi fericiți, așa vorbesc Harari și Klaus Schwab. A patra revoluție industrială care va face ca big pharma și big tech, internetul, inteligența și valutele digitale să devină parte indispensabilă a vieții fiecăruia. Nu este întâmplător că una din cărțile lui Klaus Schwab se numește ‘A 4-a revoluție industrială’”.

Cine este Yuval Harari?

Istoric, scriitor, profesor universitar la Hebrew University din Ierusalim, Yuval Harari a ajuns subiect al teoriei conspirației după ce, în calitate de contributor, a publicat diverse articole pe blogul Forumului Economic Mondial.

Forumul Economic Mondial a devenit noua țintă a conspiraționiștilor, mai ales după ce președintele său, Klaus Schwab, și-a publicat cartea Marea Resetare. Gândită ca o nouă abordare economică, teoria vede criza pandemică drept o oportunitate de a ”reseta” sistemele mondiale și de a găsi soluții sistemice pentru problemele-cheie cu care se confruntă omenirea. „Pandemia reprezintă o fereastră rară, dar îngustă de oportunitate de a reflecta, reimagina și reseta lumea noastră”, susține fondatorul Forumului Economic Mondial.

Încercarea de a găsi aceste soluții la nivel global i-a speriat totuși pe conspiraționiști, care au interpretat teza drept o încercare de a controla populațiile.

În 2020, Harari a ținut un discurs în fața Forumului de la Davos, în care a atras atenția asupra problemelor pe care tehnologia le poate crea în viitor. Nu este vorba de o descriere a unor lucruri care se vor întâmpla cu certitudine, așa cum sugerează utilizatorul de Facebook în discursul său, ci e viziunea sa asupra unor lucruri care ar putea fi posibile în viitor.

Viitorul în OPINIA lui Harari

Harari predă istorie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, dar nu se ocupă de niciun fel de proiect de dezvoltare a inteligenței artificiale. Ideile sale privind viitorul tehnologic sunt predicții și speculații, nu modele de acțiune.

Discursul lui Harari din 2020, de la Davos, este unul de conștientizare a unor amenințări pe care el le intuiește, pentru a le putea preveni. Profesorul avertizează asupra apariției unei noi amenințări globale, a treia după cea nucleară și cea a colapsului ecologic. El introduce termenul de dictatură digitală, dar o definește ca un pericol.

“Celălalt pericol major cu care ne confruntăm este ascensiunea dictaturilor digitale, care vor monitoriza pe toată lumea, tot timpul. Acest pericol poate fi afirmat sub forma unei ecuații simple, care cred că ar putea fi ecuația definitorie a vieții în secolul XXI:

B x C x D = AHH!

Care înseamnă? Cunoștințele biologice înmulțite cu puterea de calcul înmulțită cu date echivalează cu capacitatea de a pirata oamenii. 

Dacă știi suficientă biologie și ai suficientă putere de calcul și date, îmi poți sparge corpul, creierul și viața și mă poți înțelege mai bine decât mă înțeleg eu însumi. (…)  Și poți să faci asta nu doar mie, ci tuturor. Un sistem care ne înțelege mai bine decât ne înțelegem pe noi înșine ne poate prezice sentimentele și deciziile, ne poate manipula sentimentele și deciziile și, în cele din urmă, poate lua decizii pentru noi”, a declarat Harari, la Forumul de la Davos.

Și atrage atenția că trebuie prevenită apariția unor astfel de dictaturi digitale, prin reglementări stricte.

Concluzia discursului lui Harari este că acele companii care dețin cantități uriașe de date despre utilizatori ar trebui să fie supravegheate atent, pentru a se asigura că folosesc acele date în mod responsabil.

Supravegherea subcutanată

Harari și-a expus ideile în multiple ocazii, nu doar în fața Forumului de la Davos sau în cărțile sale. Într-un interviu pentru Deutsche Welle, din aprilie 2020, Harari a vorbit din nou despre pericolul unei dictaturi digitale și s-a referit direct la supravegherea subcutanată, în contextul epidemiei COVID, idee la care face referire și utilizatorul Facebook. Doar că utilizatorul Facebook denaturează sensul afirmațiilor lui Harari, acela de avertisment, făcându-l să pară un model de acțiune.

”Dacă un guvern este atât de ahtiat să aibă mai multă supraveghere, această supraveghere ar trebui să fie în ambele sensuri. Iar când guvernul afirmă că e prea complicat, că nu poate face publice chiar toate tranzacţiile financiare, atunci ar trebui să spunem: “Nu, nu este prea complicat. La fel cum tu, guvern, poţi pune la punct un imens sistem de supraveghere pentru a vedea unde mă duc eu în fiecare zi, la fel de simplu ar trebui creat un sistem care îmi arată mie, plătitor de impozite, ce faci cu banii mei.

(…)

Ar trebui să fim foarte, foarte atenţi cu asta. Supravegherea supracutanală monitorizează ceea ce facem în lumea de afară, unde mergem, cu cine ne întâlnim, la ce ne uităm la televizor sau ce pagini de internet vizităm. Nu pătrunde în trupurile noastre. Dar supravegherea subcutanală monitorizează ce se întâmplă în interiorul corpurilor noastre. Începe cu chestiuni de genul ce temperatură avem, dar apoi poate să măsoare tensiunea arterială, ritmul inimii şi activitatea cerebrală.  Şi de îndată ce faci asta, poţi şti mult mai multe despre oameni decât ai ştiut vreodată. 

Poţi crea un sistem totalitar cum nu a mai existat vreodată. Dacă ştii ce citesc sau ce privesc la televizor, ai idee despre gusturile mele artistice, despre opiniile mele politice, despre personalitatea mea. Dar tot este limitat. Acum să ne gândim că ai posibilitatea să îmi monitorizezi temperatura corpului sau tensiunea arterială şi bătăile inimii în timp ce citesc un articol sau privesc programul online sau la televizor. Atunci poţi şti ce simt eu în fiecare moment. Aceasta ar putea duce cu uşurinţă la apariţia unor regimuri totalitare distopice”, a declarat Yuval Harari, pentru DW.

Klaus Schwab și teoria conspirației

Nu este întâmplătoare legătura sugerată de utilizatorul Facebook între Yuval Harari și Klaus Schwab. Schwab este o țintă frecventă a teoreticienilor conspirației, care îl acuză că orchestrează ”Marea Resetare”. De la inițiativa lui Schwab, de a căuta soluții globale la crizele mondiale, pentru a face lumea post-pandemică mai echitabilă, mai sănătoasă, cu un viitor mai prosper, conspiraționiștii au ajuns la teoria total deformată că elitele au folosit pandemia de Covid pentru a demonta libertățile personale și pentru a stabili un guvern mondial.

CONCLUZIA

Ideile promovate în postarea utilizatorului Facebook sunt FALSE și promovează teoria conspirației privind controlul populației.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.