Dezinformări rețele sociale
Data postării: 28.07.2022
www.factual.ro
Conținut FALS – „Nu e secetă”

Un video al Danei Budeanu, preluat de Știri pe Surse, a devenit viral în câteva ore de la postare. Clipul, prezentat cu titlul Nu e secetă! a adunat urgent 12.000 de aprecieri și câteva mii de redistribuiri

În video-ul Danei Budeanu sunt o serie de declarații false, care converg spre teoria conspirației. Ideea principală este că nu există secetă, iar aceasta este doar o minciună indusă de media și de guvernanți.

Nu este nicio secetă. Nu este nimic. Totul este o minciună sfruntată. Nu este nicio secetă. 

În prezent și până la sfârșitul cupolei de foc sunt afectate probabil 1,2% din absolut toate culturile, adică nimic.

Totul este o mascaradă ca să scumpească aștia grâul și deci pâinea. 

Ce spun specialiștii?

În ultimul an, cantitatea de precipitații căzută în România a fost cu 100 l/mp mai mică decât cel mai scăzut nivel înregistrat până acum. În prima lună de primăvară și în cele două de vară care au trecut au căzut 117l/mp, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, la Jurnalul de Seară de la Digi24.

De la 1 mai la 24 iulie înregistrăm la nivel național doar 117,4 l/mp în 3 luni, cea mai secetoasă perioadă din istoria măsurătorilor meteorologice în acest an.

Anterior, cea mai secetoasă perioadă fusese în 2000, cu 125,1l/mp. Între 1 septembrie 2021 – prezent,  429/l mp, cea mai secetoasă perioadă.

Potrivit raportului ANM privind rezerva de umiditate, peste două treimi din suprafața României este afectată de secetă, fie moderată, fie puternică sau chiar extremă.„La data de 28 Iulie 2022, în cultura de porumb neirigat, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Dobrogea, Banat, Crișana și Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Muntenia, Transilvania și Oltenia”.

*Termenul pedologic se referă la sol.

Un alt factor care determină seceta, folosit de hidrologi, este evapotranspirația. Procesul, definit de Asociația Hidrologilor din România drept transformarea apei în vapori (se referă inclusiv la apa din sol), este determinant în sănătatea culturilor. Raportul ANM din 27 iulie arată valori dramatic de scăzute, în cea mai mare parte a țării.

În momentul de faţă, aproximativ 70% din țară este afectată de secetă pedologică a declarat și ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Antena3.

Deficitul de de precipitații față de media anilor trecuți în anumite zone este extrem, extrem de mare, deficit care poate să însemne sub jumătate din media anuală sau media pe ultimele 10 luni, așa cum am făcut calculele zilele trecute.

Sunt regiuni, orașe unde față de o medie pe 10 luni de 410-420 sau 390 de litri pe metru pătrat în perioada septembrie-iulie sau august-iulie 2021-2022, avem sub 200 de litri de precipitații pe metrul pătrat. Acest lucru generează fenomenele de secetă pedologică la scară moderată, puternică sau extremă.

150.000 de hectare de culturi, distruse de secetă

Ministerul Agriculturii centralizează zilnic informațiile venite din teritoriu, pe baza cererilor depuse de agricultori pentru despăgubiri. Raportările zilnice fac subiectul unui buletin de presă. Astfel, pe 27 iulie, suprafața calamitată raportată de MADR era deja de 150.565 ha, din 20 de județe. Este vorba atât despre culturi de primăvară, cât și de toamnă.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.