Dezinformări rețele sociale
Data postării: 21.09.2022
www.factual.ro
CONȚINUT FALS | Vaccinul provoacă moartea subită a tinerilor

Analizăm două postări ale aceluiași utilizator de Facebook, ambele pe aceeași temă. Legătura dintre sindromul morții subite la tineri și vaccinul anti Covid.

Prima postare a fost făcută în 3 septembrie 2022

A doua postare a fost făcută pe 8 septembrie.

Cele două postări îi aparțin lui Dragoș Bistriceanu, realizatorul unei emisiuni TV.

Postările sunt sub forma unei înregistrări video și prin ele încearcă să inducă ideea că morțile subite ale unor tineri au legătură cu vaccinul, dar și că noile vaccinuri anti Covid nu au la bază studii clinice și se vor testa direct pe populație.

Transcrierea text a videoclipului postat pe 3 septembrie

„Sindromul morților subite. Nu e săptămână de la Dumnezeu, în care să nu vedem tineri, în putere, sănătoși care să nu se prăpădească, care nu cadă din picioare sau să nu moară în somn. Sunt cazuri pe care le prezentăm aproape săptămânal. Și ne întrebăm cu toții ce se întâmplă? Care e explicația?  Niciun medic nu a reușit până în prezent să vină cu o chestiune convingătoare. Cu explicație pertinentă și clară. Și atunci putem să speculăm. 

În momentul în care am văzut acea actriță de treizeci si doi de ani care a murit și cauza a fost prezentată ca fiind subită fără nicio explicație. Când am văzut o tânără baschetablistă, o mare speranță a sportului românesc și a făcut edem pulmonar acut. Asta ne-au prezentat în urma autopsiei. Asta e ca și cum ai spune că a murit un om că i s-a oprit inima. Afecțiunea asta apare, deobicei, la persoanele foarte în vârstă. Nu sunt medic, nu sunt specialist. Sunt însă jurnalist. Și ar trebui să-mi pun niște semne de întrebare. Fără a intra în teoria conspirației.

Am întrebat și întreb în continuare medici. Are vreo legătură cu această pandemie? Sunt mai multe morți subite acum decît erau înainte. Poate fi virusul cauza?Are vreo legătură cu vaccinarea? Sunt toate aceste întrebări la care autoritățile din domeniul medical trebuie să vină cu răspunsuri de urgență.

Până să vină, însă, cu o explicație vreau să vă avertizez asupra unei situații care se întâmplă în prezent. După ce FDA-ul din Statele Unite a aprobat noul tip de vaccin, adaptat noii variante Omicron, asta după ce nu au finalizat testele pe oameni, au făcut teste așa cum trebuie doar pe șoareci, și Comisia Europeană aprobă aceste vaccinuri pentru le experimenta, până la urmă, populația. În contextul în care, repet, nu au finalizat testele pe oameni ca să vadă. Apar efecte secundare? Nu apar efecte secundare. Moare cineva? Pățește cineva ceva? Care sunt efectele pe termen lung? Sunt chestiuni care ar trebui să fie explicate foarte clar atât timp cât vrei să introduci acest nou tip de vaccin pentru o populație atât de mare. Nu au venit cu nicio explicație, de lămurire clară ca să înțelegem de ce bagă aceste vaccinuri pe care nu le-au testa suficient pe oameni, de ce le bagă pentru populație, sute de milioane de oameni care poate se vor vaccina cu acest nou tip de vaccin. Nu este normal! Oameni buni, e absurd ce se întâmplă și propaganda continuă să funcționeze”

Fragment din videoclipul postat pe 8 septembrie

„Încă o moarte subită, încă un caz care zguduie pur și simplu România! Aproape săptămânal mor persoane tinere, în putere, aparent fără nicio explicație – sportivi, artiști. Vorbim acum de un soldat american de la baza Kogălniceanu, din țara noastră. Care e legătura cu vaccinul? Cu pandemia? Hai să afăm. Acest militar era, în teorie, un om sănătos. Altfel n-ar fi putut să fie parte a Armatei Americane. Gândiți-vă! Avea analizele la zi, avea controalele făcute. Și totuși, iată că a murit subit. La 41 de ani. Un om cu toată viața înainte. Mai trebuie spus că era vaccinat acest militar, ca o condiție necesară, obligatorie pentru a putea fi parte a  Armatei. Oare să fie o legătură cu vaccinarea? Nu știm cu siguranță, putem doar să speculăm. 

Există foarte multe studii care vorbesc despre miocardită, în cazul bărbaților tineri care s-au vaccinat. Miocardita, adică inflamarea mușchiului inimii, care duce la insuficiență cardiacă. Așa s-ar traduce această boală. Până să aflăm dacă există o legătură între vaccinare și aceste morți subite pentru că nicio autoritate nu vine cu o explicație clară și convingătoare, trebuie să aveți grijă la un alt aspect. Vor să pună pe piața, așa cum v-am mai anunțat, noul tip de vaccin împotriva Omicron. Vaccin pentru care nu-și vor asuma nicio răspunde companiile producătoare de vaccin, pentru eventualele probleme întâmpinate de oameni. Iar acest lucru ar trebui să ne pună semne de întrebare.” 

Ce este Sindromul morții subite

Sindromul morții subite nu este o nouă categorie de cauză a morții. În SUA cercetările privind morțile subite și aparent inexplicabile în rândul tinerilor au început în anii 70.

Un articol publicat în 2011, de Journal of the American College of Cardiology, prezintă rezultatele unui studiu făcut timp de 10 ani, pe un eșantion de 15,2 milioane de persoane, folosind datele lor clinice și cele din autopsii. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că Sindromul morții subite a apărut la 6.7 bărbați și 1.4 femei din 100.000 de persoane. Din totalul celor 902 de subiecți a căror moarte a fost etichetată ca subită, 715 au avut afecțiuni cardiace preexistente. În 187 de cazuri moartea a rămas fără explicație.

Într-un articol publicat în martie 2006 în prestigioasa revistă de medicină British Medical Journal, cardiologii britanici au publicat rezultatele unui studiu privind sindromul morții subite la adulți. Au analizat 453 de cazuri, iar în 40,7% din ele au observat anomalii cardiace. Concluzia acestora a fost că e necesar ca inimile subiecților fără probleme cardiace ar trebui examinate histologic , iar rudele acestora ar trebui să fie puse sub screening cardiologic și genetic.

Cazurile prezentate de Bistriceanu

Adepții teoriei conspirației au legat decesele subite de vaccinarea Covid. Cel mai des, întrebarea care se pune pe platformele sociale, în cazul unor morți inexplicabile, este dacă persoana decedată a fost sau nu vaccinată.

În continuare, analizăm decesele prezentate ca exemple de realizatorul TV în cele două videoclipuri postate pe Facebook.

Charlbi Dean, o actriță sud-africană de numai 32 de ani a murit în somn. Moartea sa a declanșat un val de speculații, care puneau moartea femeii pe seama vaccinului. La o zi după decesul său, fratele actriței a ieșit public și a negat orice legătură cu imunizarea anti-Covid.

„Acest lucru este complet exclus, din punctul nostru de vedere. (…)  Nu e prima direcție care trebuie abordată. Cred că este complet ridicol și extrem de naiv”, a declarat acesta pentru Rolling Stones.

Baschetbalista Alessia Raiciu a murit la doar 18 ani, iar cauza decesului, stabilită după autopsie, este edem pulmonar. Și în cazul acesteia, adepții teoriei conspirației au legat decesul de vaccinarea anti Covid.

Conform medicover.ro, edemul pulmonar „este o afecțiune care se datorează acumulării de lichid in interstitiul pulmonar și spațiul alveolar, cu extravazarea de lichid și reabsorbția lui prin intermediul căilor limfatice. Ca urmare a acestei acumulări de lichid in plaman este alterată suprafața de schimb alveolo-capilar și apare scaderea saturatiei oxigenului in sangele periferic.”

Legat de moartea tinerei, Pompiliu Popescu- fostul medic al echipei naționale de fotbal a declarat, pentru Antena 3, următoarele: „cel mai frecvent, în moartea subită poate fi infarct miocardic, miocardopatie hipertrofică sau tulburare majoră de ritm. Nu toate aceste afecțiuni preexistente se pot observa la investigațiile de rutină care se fac pentru sportivi, ci ele pot fi latente sau oculte, motiv pentru care se poate ajunge în această situaţie nefericită de moarte subită”.

Un militar american în vârstă de 40 ani, de la baza Mihail Kogălniceanu a murit la spitalul din Constanța. Conform datelor oficiale obținute de  ProTv, militarul ar fi murit din cauze naturale.

„Confirmăm că decesul unui militar American a survenit pe 6 septembrie 2022 și a avut cauze naturale. Militarul se afla la Baza Militară Mihail Kogălniceanu. O investigație este în curs, pentru a determina cu exactitate cauzele producerii nefericitului eveniment. Rudele militarului au fost anunțate. Regretăm pierderea unui membru al echipei, transmitem și pe această cale condoleanțe familiei și facem tot ce este necesar pentru a-i sprijini în aceste momente dificile. Grija față de soldați și familiile lor este prioritatea noastră” – sursa.

Vaccinul pentru varianta Omicron

Dragoș Bistriceanu induce ideea unei legături între vaccinul anti-Covid și sindromul morții subite. Mai atrage atenția asupra noului vaccin dedicat tulpinei Omicron, care ar urma să fie administrat din această toamnă. El susține că vaccinul nu a fost testat și că se intenționează experimentarea lui direct pe populație.

Pe 31 august, FDA din SUA a autorizat vaccinurile bivalente Moderna și Pfizer-BioNTech COVID-19 pentru utilizare ca doză de rapel, pentru a oferi protecție împotriva variantei Omicron.

Decizia FDA a fost justificată prin urgența cu care trebuie imunizată populația înainte de venirea sezonului rece, după cum a declarat unul din medicii din comisia FDA pentru revista Time.

Însă, până la autorizare, experții din FDA au evaluat eficacitatea dozelor și în cazul Moderna și în cazul Pfizer studiind răspunsul imunologic al mai multor persoane care au făcut parte din studii.

Adică, noile vaccinuri au fost testate: aproximativ 600 de persoane de peste 55 de  ani în cazul Pfizer și 800 peste 18 ani în cazul Moderna.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.