Dezinformări rețele sociale
Data postării: 14.07.2022
www.factual.ro
Conținut parțial fals: un elicopter incendiază un lan de grâu

Un video real despre un elicopter care lansează salve într-un lan de grâu este însoțit de un comentariu care induce ideea că se întâmplă în România, și că aceasta ar fi cauza reală a numărului mare de incendii din ultimul timp. Așa cum vom demonstra, exact același videoclip este folosit și pentru a sugera incendierea voluntară a unor lanuri de grâu în Ucraina. Mesajul conspiraționist este că cineva dorește inducerea foametei mondiale, care nu ar fi cauzată, astfel, de război.

Postarea virală verificată de noi a adunat peste 2 milioane de vizualizări, dintre care peste 70.000 numai în ultimele 24 de ore.

„Îmi explică cineva, de ce acest elicopter dă foc grâului?! coincidență sau nu prea multe hectare de grâu au ars în ultima săptămână! video primit.”, se arată în postare.

 

Același clip video apare și în alte postări, în care comentariile care le însoțesc insinuează o implicare a autorităților.

Același video este folosit, în alte mesaje, cu altă explicație. Una dintre postărisugerează că armata ucraineană ar incendia culturi de grâu.

“Armata ucraineană incendiind intenționat culturi de grâu lângă Kharkov. Foloseau în secret helicoptere Mi24 despre care spuneau că nu mai au în dotare fiind distruse.Foametea va fi indusă…”

Videoclipul face înconjurul rețelelor de socializare și este folosit pentru a servi aceluiași mesaj conspiraționist:

“● Există și această înregistrare făcută de o persoană ce se afla în zona respectivă și care a reușit să captureze imaginea “survolului unui elicopter” de dimensiuni mici, care făcea “treceri succesive și ranversari”, timp în care arunca/împroșca din elicopter o substanță lichidă incendiară, care la scurt timp după atingerea lanurilor de grâu inițial mici incendii ! 🔥🇷🇴💥

A wheat field is on fire in western Romania 🇷🇴

The fire has covered about 100 hectares. The reason is supposedly the extreme heat: the last days the temperature here reaches +40 ° C.

Locals speculate that this is actually a planned destruction of a wheat field to create an artificial famine

Channel: @JFK_TV

Un lan de grâu a luat foc în vestul României 🇷🇴

Incendiul a cuprins aproximativ 100 de hectare. Se presupune că motivul ar fi căldura extremă: în ultimele zile, temperatura ajunge aici la +40 ° C.

Localnicii speculează că este vorba, de fapt, de o distrugere planificată a unui lan de grâu pentru a crea o foamete artificială !…”, a postat CucuveauaaMov, pe 7 iulie.

Care este sursa videoului Sursa video-ului în care apare un elicopter care trage spre un lan de grâu este un grup de Telegram ucrainean. Postarea inițială a apărut pe canalul Forpost, pe data de 25 iunie 2022, cu explicația ”Donbass. Elicopterul este un Mi24V ucrainean. Posibil unul dintre cele donate de Cehia”. Autorul postării încerca să prezinte un aparat din dotarea armatei Ucrainei și nimic mai mult.

Pe Facebook prima postare cu acest video a fost pe 2 iulie fiind prezentat ca o acțiune a armatei ucrainene, la Herson, dar distorsionând mesajul inițial.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.