Dezinformări rețele sociale
Data postării: 11.08.2022
www.factual.ro
DEZINFORMARE | Germania nu sărăcește statele membre UE din cauza întreruperii aprovizionării cu gaz rusesc

În 31 iulie 2022, pe Facebook s-a viralizat o postare referitoare la măsurile luate de UE împotriva Rusiei în domeniul energiei și despre rolul Germaniei în aprovizionarea cu gaze a statelor membre UE.

Vom verifica în ce mod afectează fluxul mai mic de gaz rusesc Europa în general și Germania în particular. De asemenea, vom analiza dacă Europa este afectată economic din cauza întreruperii aprovizionării cu gaz rusesc a Germaniei. Vom sublinia și aportul economiei Germaniei în Uniunea Europeană și dacă aceasta ”sărăcește” statele din jur.

Economia Germaniei în context european

Potrivit unei analize BBC, Germania este cel mai mare contributor din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, cele mai multe fonduri europene provin tocmai din economia Germaniei. Cifrele ante-Brexit ne arată că doar zece țări erau contributori neți la bugetul UE, în timp ce restul țărilor membre sunt în poziția de beneficiari:

România este printre principalii beneficiari ai fondurilor europene (cotizate cu precădere tocmai de Germania), așa cum o arată și analiza Comisiei Europene. Potrivit finanțiștilor UE, după ce fiecare stat membru cotizează, respectiv primește fonduri europene, primele state cotizante ies pe minus, iar cele beneficiare, pe plus.

Așadar, Germania nu sărăcește România (ci din contră) – Germania este principalul furnizor de fonduri europene, în timp ce România este în topul beneficiarilor.

Restricțiile UE împotriva Rusiei

Ca urmare a invaziei rusești în Ucraina, Europa a adoptat un  set de măsuri menite să sancționeze economic Rusia. Într-un comunicat de presă al Comisiei Europene din 8 martie 2022, se arăta că „s-a propus astăzi o schiță a unui plan pentru a face Europa independentă de combustibilii fosili ruși cu mult înainte de 2030 (n. red.: termenul la care UE se angaja să reducă semnificativ utilizarea combustibililor fosili prin înlocuirea lor cu metode sustenabile), inclusiv gaz, în lumina invaziei Rusiei în Ucraina.”

În 3 iunie 2022, Comisia Europeană anunța adoptarea celui de-al șaselea pachet de restricții aplicate Rusiei și Belarusului, printre care o interdicție completă a importului de țiței și produse petroliere rusești. Interdicția face obiectul anumitor perioade de tranziție pentru a permite sectorului și piețelor globale să se adapteze, astfel încât să ne putem asigura că petrolul rusesc este eliminat treptat într-un mod ordonat. Acest lucru va permite UE și partenerilor săi să asigure aprovizionare alternative și va minimiza impactul asupra prețurilor globale ale petrolului, se arată în comunicatul UE. Deși nu face referire la furnizarea de gaz, acesta a fost un prim pas pentru limitarea importurilor de combustibil din Rusia.

De asemenea, Uniunea Europeană a adoptat planul Planul REPowerEU la 18 mai 2022 „pentru a pune capăt dependenței de combustibili fosili ruși cât mai curând posibil și pentru a combate criza climatică”.

În 20 iulie 2022, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și vicepreședintele Frans Timmermans au susținut o conferință de presă cu tema „Economisiți gaz pentru o iarnă sigură”, în care statele europene au fost îndemnate să-și reducă consumul de gaz cu 15% în următoarele luni, pentru a se asigura că întreruperea aprovizionării cu gaze naturale rusești către Europa nu va afecta în mod

semnificativ iarna viitoare.

Situația Germaniei într-o potențială criză energetică

În anexele planului REPowerEU, se arată că „pentru majoritatea țărilor din Europa de Vest, dependența de gazul rusesc este deja inexistentă sau minimă. În schimb, Germania este puternic vulnerabilă, depinzând în mare măsură de gazul din Rusia, în special pe piața sa nordică, unde este concentrată cererea”.
Un raport referitor la situația gazului nemțesc a fost publicat de Agenția Federală de Rețea din Germania și arată evoluția importării combustibililor din Rusia, cu o vizibilă descreștere începând cu iunie 2022.

Conform Bursei Europene de Energie, Germania cumpără combustibili mult mai scumpi, ajungându-se în august 2022 la 600 USD/baril, de 4 ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, presa din Europa anticipează una dintre cele mai serioase crize energetice din istoria Germaniei, având în vedere stoparea aprovizionării cu gaz din Rusia.

Cum este aprovizionată Europa cu energie din Germania?

Factual.ro l-a contactat pe Dumitru Chisăliță, expert independent în energie, care consideră că economia Germaniei influențează într-adevăr economiile statelor membre UE, printre care și România. Germania folosește de mult timp gaz rusesc, negociat la prețuri foarte mici, astfel că prețul produselor sale este determinat și în funcție de acest aspect. Acest lucru este însă valabil pentru majoritatea statelor UE.

Expertul consideră că vina pentru o eventuală criză energetică nu este în integralitate a Germaniei, ci și a altor state din Uniunea Europeană, care nu și-au dezvoltat strategii prudențiale (să consumăm din import, astfel încât gazele interne să rămână într-o cantitate mai mare pentru o eventuală criză energetică, așa cum procedează Olanda).

Există un acord voluntar la nivelul UE, prin care statele își asumă să economisească energie fără a afecta activitatea de bază (deci fără a genera închiderea fabricilor sau șomaj). Acordul pleacă de la ideea că există diferite metode prin care se poate diminua consumul de energie, fără o afectare a producției sau o degradare a confortului populației.

De asemenea, încă din 2010, există un regulament privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale la nivelul Uniunii Europene. În Anexa IV a documentului, se încurajează o cooperarea regională între întreprinderile din sectorul gazelor naturale, statele membre și autoritățile naționale de reglementare ce ar avea ca scop, printre altele, sporirea securității aprovizionării și a integrării pieței interne a energiei, incluzând cele trei piețe regionale ale gazelor naturale din cadrul Inițiativei regionale privind gazele, Platforma pentru gaze, planul de interconectare al Grupului la nivel înalt pentru piața de energie din zona baltică și Grupul de coordonare în domeniul siguranței aprovizionării al Comunității Energetice.

Întrajutorarea țărilor în diferite sectoare, precum mediu, infrastructură, antreprenoriat, cultură sau transport este prevăzută de într-un regulament mai amplu din 2014, care funcționează după principiul în care o țară cere ajutor, iar celelalte o pot ajuta în mod voluntar. Cu toate acestea, potrivit art. 13 din regulament, întrajutorarea regională la nivelul țărilor membre UE nu se poate realiza la nivelul activităților din sectorul siderurgic, din sectorul cărbunelui, din sectorul construcțiilor navale, din sectorul fibrelor sintetice, din sectorul transporturilor și al infrastructurii conexe, din sectorul producerii și distribuției de energie și al infrastructurii pentru aceasta.

Întrajutorarea statelor UE este prevăzută de articolul 107 din Tratatul pentru instituirea UE, în baza căruia s-a realizat regulamentul din 2014. De aceste prevederi poate beneficia oricare dintre statele UE, nu doar Germania.

Există o posibilitate ca un eventual consum mai mic la nivelul statelor UE să impacteze în mod pozitiv Germania, deoarece există interdependențe regionale – spre exemplu, dacă România consumă mai puțin, poate da mai mult gaz Ungariei, care își va procura mai puțin gaz din Cehia, iar acesta va ajunge în Germania. Există astfel de acțiuni din vecin în vecin, dar procesul nu este nou și reprezintă un fenomen natural, fără vreo legătură cu războiul din Ucraina.

Expertul subliniază și că tocmai principiul interdependenței a fost cel datorită căruia celelalte țări din UE au avut de câștigat (și nu de pierdut) până acum. O materie primă ieftină a fost în beneficiul tuturor, așadar și economiile celorlalte țări au avut de câștigat de-a lungul timpului, menționează Dumitru Chisăliță. Faptul că aprovizionarea cu gaz rusesc va fi întreruptă în Germania și în alte țări este posibil să conducă la o situație în care să se închidă fabrici sau să impună șomaj tehnic. Privind din perspectiva actuală, gazul rusesc folosit de Germania poate fi considerat un demers negativ, însă până acum, acesta era privit dintr-un unghi pozitiv, deoarece contribuia la dezvoltarea economiilor țărilor UE.

Acoperirea României cu gaz din resurse proprii

Procentul de 70% de acoperire din resurse proprii pe piața energetică din România de care se vorbește în postarea de pe Facebook este confirmat de ultimul raport al  Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din martie 2022. În document se arată că producţia internă de gaze naturale în luna martie 2022, care a fost livrată spre consum, a fost de 9.383.553,955 MWh şi a reprezentat 70,56% din totalul surselor consumate. Aceasta cuprinde, pe lângă producția internă a lunii curente, şi extracția de gaze naturale din producția internă din depozitele de înmagazinare subterană.

Concluzii

În concluzie, postarea conține atât afirmații false, cât și frânturi de informații adevărate scoase din context.

În marea sa inteligență, Uniunea Europeană a decis, după ce și-a tăiat aprovizionarea cu gaze ieftine din Rusia, că țările din componența sa trebuie să fie solidare și să scadă consumul pentru ca Germania să poată avea energie la iarnă. Nu, nu e nici o greșeală, solidaritatea țărilor în acest caz înseamnă că din sărăcia fiecăreia să dea Germaniei o anumită cantitate de gaz”. — Este FALS că UE a decis politica de solidaritate energetică ulterior invaziei rusești în Ucraina. Aceasta există de mai mulți ani și nu face nicio referire la Germania. Oricare dintre statele membre aflate într-o situație de dificultate energetică ar putea beneficia de aceste prevederi.

”…singura țară din UE care va fi extrem de afectată de lipsa gazelor este Germania” – așa cum am arătat mai sus, și această informație este FALSĂ. Toate țările din UE vor fi afectate de interzicerea importului de gaze rusești, inclusiv România.

După ce decenii întregi Germania s-a îmbogățit sărăcind celelalte state ale Uniunii” – este FALS că Germania s-a îmbogățit pe spatele celorlalte state UE. De fapt, tocmai Germania este principalul contributor la bugetul UE, în timp ce România este unul dintre principalii beneficiari.

Germania nu sărăcește statele UE prin întreruperea aprovizionării cu gaze rusești, iar Europa nu este nevoită să economisească pentru a ajuta Germania, ci pentru a conserva resursele necesare pentru iarna 2022-2023, în contextul în care întregul continent va fi afectat de limitarea aprovizionării cu gaze din Rusia. De asemenea, oricare stat ar fi fost în poziția Germaniei, ar fi trebuit ajutat, așa cum prevăd reglementările UE.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.