Dezinformări rețele sociale
Data postării: 31.07.2022
www.factual.ro
DEZINFORMARE | Încălzirea globală, pusă pe seama unor evenimente climatice din trecut

Realizatorul TV Dan Negru susține, pe Facebook, că temperaturile extreme din ultima perioadă sunt ceva firesc si că se înscriu într-o ciclicitate a climei.

E sfârșitul lumii cu frica de caniculă.

Sfârșitul lumii a mai fost !

Climatologii spun că a existat o “perioadă caldă Medievală” (medieval warm period) o epocă situată între anii 950-1250 când planeta a trecut printr-o încălzire accentuată și temperatura medie pe glob a fost cu până la 3 grade mai mare.

Groenlanda (Greenland = ținutul verde) se numește așa pentru că în perioada caldă medievală, care a durat câteva sute de ani, insula era verde, nu înghețată. În acea perioadă, la cercul polar se făcea agricultură.

Apoi, între 1300 până prin 1900 a urmat o perioadă dramatică de răcire pe care climatologi o numesc “Mică Glaciațiune”.E bine să știm că sfârșitul lumii a mai fost 🤪 Doar spaima e alta acum…”, este postarea care a strâns aproape 1.000 de distribuiri și peste 260 de mii de vizualizări.

Textul este copiat pe alocuri, cuvânt cu cuvânt, dintr-un articol de pe Wikipedia, o enciclopedie la liber, care permite editarea conținutului articolelor atât specialiștilor, cât și utilizatorilor de rând.

Specialiștii susțin că, în ultimele două milenii, planeta a experimentat perioade mai calde – cum este Perioada Medievală Caldă (950-1250) și mai reci, Dark Cold Ages (Perioada Rece Întunecată) și Mica Perioadă Glaciară (1450-1850).

Datele colectate din peste 700 de arhive ce includ carote de gheață, carote sedimentare, corali, documente, ne arată că în ultimele două milenii cele mai ridicate temperaturi au fost cele înregistrate în perioada recentă, adică 1971-2000, fiind temperaturi fără precedent. În timpul Perioadei Medievale Calde, temperaturile au fost mai blânde, cu circa 0.1-0.2 C mai mici față de media 1961-1990 și mult sub media înregistrată după 1980, iar cele din timpul Micii Perioade Glaciare, cu 0.5 C mai reci. Studiile ne arată că evenimentele climatice au fost diferite în timp și spațiu, adică nu au fost sincrone la nivel global (observăm diferențe de câteva decenii între diferite locuri) și au avut loc pe suprafețe mai restrânse, spre exemplu, în timpul Perioadei Medievale Calde, doar 40% din suprafața terestră a înregistrat temperaturi semnificativ mai ridicate”, explică cercetătoarea în paleoclimatologie Aritina Haliuc.

Paleoclimatologia este o disciplină care se ocupă cu studiul variațiilor climei în decursul perioadelor geologice.

De altfel, potrivit ultimului raport al Națiunilor Unite, întocmit de o echipă interdisciplinară specializată în schimbări climatice, s-a constatat „o încălzire fără precedent în mai bine de 2000 de ani”.

Ce trebuie să reținem este faptul că schimbările climatice pe care le experimentăm în prezent nu fac parte dintr-un ciclu natural al variabilității climatice. Ultimul raport IPCC(n.r.- Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice din cadrul ONU)  ne arată faptul că dacă clima ar urma trendul natural în acest moment ne-am afla într-o perioadă mult mai rece, similară cu cea pre-1850, și nu am experimenta evenimente climatice extreme. Dacă e să ne uităm în viitor, modelele climatice ne arată o încălzire de 2 până la 6 C în următorii 100 de ani, o rată de creștere de 20 de ori mai rapidă comparativ cu modificările din trecut deci nu ne așteptăm ca istoria să se repete. Indiferent dacă au fost calde sau reci, evenimentele climatice din ultimii 2.000 de ani s-au manifestat la nivel local-regional, rata de creștere sau scăderea temperaturilor nu au avut o amplitudine exagerată iar cauzale au fost naturale (activitatea vulcanică) comparativ cu perioada recentă, când încălzirea este înregistrată la nivel global, rata de creștere a temperaturile este fără precedent, iar cauzele sunt activitățile umane”, mai spune paleo-climatologa.

Cât privește “agricultura de la polul Nord”, și aici lucrurile stau diferit.

În ceea ce privește Groenlanda, aceasta este locuită de peste 4500 de ani, în mod discontinuu de diferite grupuri venite din Europa, Canada și Alaska. Nu cunosc foarte bine etimologia cuvântului, dar ceea ce știu este că acesta provine din limba locală și înseamnă Land of People. Dacă e să ne uităm si mai mult în trecut, studii recente bazate pe ADN fosil ne arată că acum 200.000 de ani în urmă, Groenlanda era acoperită de o pădure boreală. În Perioada Medievală Caldă, similar cu alte perioade din trecut, doar anumite părți din Groenlanda au fost favorabile locuirii”, mai spune cercetătoarea în paleoclimatologie Aritina Haliuc.Potrivit unui studiu care combină măsurătorile din calota glaciară a Groenlandei, cu observațiile climatologice (citat aici), temperaturile actuale sunt cele mai mari din ultimii 2.000 de ani, înregistrate pe insula arctică.

În concluzie, niciunul dintre evenimentele citate de Dan Negru nu contrazice schimbările climatice produse de industrializare.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.