Dezinformări rețele sociale
Data postării: 26.07.2022
www.factual.ro
Dezinformare | Un incendiu la rezervorul cu gaz lichefiat al unui autobuz, prezentat drept risc al mașinilor electrice

Un videoclip cu un autobuz în flăcări este prezentat ca accident cauzat de bateriile folosite în industria auto.

Autobuz electric. Trebuie să folosim doar astfel de mașini pentru salvarea planetei”,  este postarea care a strâns 358.5K de vizualizări și 8.900 de share-uri în ultimele 24 de ore.

Clipul video care însoțește postarea a fost filmat pe 16 aprilie, în regiunea Perugia din Italia iar imaginile surprind un autobuz care aruncă în mai multe direcții coloane uriașe de foc.

Potrivit presei din Italia, autobuzul era alimentat cu GNC adică Gazul Natural Comprimat (gaz natural presurizat). Modelul este Iveco Cityclass Irisbus, care funcționează cu un motor normal cu ardere internă și dispune de rezervoare de gaz natural comprimat montate pe acoperiș, adică o echipare standard pentru această categorie de autovehicule. La bord nu se afla decât șoferul care era și mecanic al companiei.

La rândul său, cotidianul “la Repubblica” notează că știrile false despre presupusele incendii care au loc la autovehiculele electrice au luat amploare în ultima perioadă. Publicația mai citează și un studiu al Asociației Naționale pentru Protecția Împotriva Incendiilor din Statele Unite care arăta că riscul unei combustii spontane la mașinile alimentate cu baterii este de 64 de ori mai mic decât la cele cu ardere internă. De asemeanea, spre deosebire de motoarele clasice, în cazul unei defecțiuni care ar putea duce la un incendiu, flăcările se propagă mult mai încet decât în cazul autovehiculele alimentate cu combustibili lichizi sau GNC.

GNC este un combustibil alternativ, mult mai puțin nociv pentru mediu, care este folosit destul de frecvent pe autobuzele care circulă în mediul urban.  Acestea au sisteme de siguranță, printre acestea numărându-se și cel din cazul de față: supapele dedicate reducerii presiunii au permis gazului să iasă din rezervor prind jeturi de foc, evitând astfel o explozie, notează blogul de tehnologie tomshw.it

SEO optimized by sem.ro SEO agency.