Dezinformări rețele sociale
Data postării: 11.09.2023
www.factual.ro
Parțial Fals | Doctorii ne spun să fugim de iod când de fapt el este esențial

Un utilizator Facebook a răspândit un videoclip în care apare Barbara O’Neill, o personalitate a medicinei alternative căreia i s-a interzis să practice în Australia după ce a dat sfaturi de sănătate potențial fatale clienților vulnerabili. 

Postarea are atașat textul următor: „Barbara, despre tiroidă și cum să testăm iodul din organism. Și nouă ne spun doctorii să fugim de Iod, când de fapt el este esențial.”

În videoclipul respectiv, O’Neill vorbește despre beneficiile pe care iodul le are asupra glandei tiroide, dar și despre un „test simplu” care îți arată dacă ai deficit de iod și trebuie să crești nivelul de iod din organism. 

„Exercițiile de mare intensitate trezesc glanda tiroidă. Adesea, glanda tiroidă, indiferent dacă este hipoactivă sau hiperactivă, are deficit de iod și poți face un test de iod foarte simplu. Poți cumpăra iod și aplici iod pe interiorul brațului tău, vei obține o pată maronie. Apoi observi doar cât timp e acolo. Dacă acel iod dispare într-o oră ai nivel scăzut de iod. Ei bine, cum îți ridici nivelul de iod? Îl pui în fiecare zi până rămâne acolo, ar trebui să fie acolo aproximativ 5 ore”, spune Barbara O’Neill în videoclip. 

Iodul este un mineral care se găsește în unele alimente, iar organismul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Acești hormoni controlează metabolismul organismului și multe alte funcții importante. 

Cu toate acestea, potrivit Departamentul de Sănătate din SUA, obținerea unor niveluri ridicate de iod poate provoca unele dintre aceleași simptome ca și deficitul de iod, inclusiv gușă (o glandă tiroidă mărită). Aportul ridicat de iod poate provoca inflamația glandei tiroide și cancerul tiroidian. Dacă luăm doze foarte mari de iod (câteva grame, de exemplu) riscăm să facem arsuri la nivelul gurii, gâtului și stomacului; febră; dureri de stomac; greaţă; vărsături; diaree; puls slab și comă.

Limitele maxime zilnice (care sunt în cantități foarte mici – micrograme) pentru iod includ aportul din toate sursele – alimente, băuturi și suplimente – și sunt enumerate mai jos, însă aceste niveluri nu se aplică persoanelor care iau deja iod din motive medicale sub îngrijirea unui medic:

Sursă: Departamentul de Sănătate din SUA

În ceea ce privește avertismentul făcut de medicii români cu privire la iod, acesta a apărut în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, când românii erau îngrijorați de creșterea radioactivității de la Cernobîl – de expunerea la iodul radiactiv, și amenințările ruse privind un posibil atac nuclear.

Atunci, românii au început să-și îndrepte atenția spre pastilele de iod, iar medicii avertizau că aceste pastile nu trebuie luate în necunoștință de cauză, fiindcă un exces de iod poate duce la probleme de sănătate.

Și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA atenționează că iodura de potasiu nu poate proteja alte părți ale corpului decât tiroida de iodul radioactiv. Dacă iodul radioactiv nu este prezent, atunci administrarea de iodură de potasiu nu este protectoare. Aceasta poate avea, însă, efecte nocive asupra sănătății, mai ales dacă nu este necesar sau nu este luat corect.

În ceea ce privește testul „foarte simplu” pe care îl prezintă Barbara O’Neill în videoclip, acesta a fost folosit de peste 100 de ani pentru suplimentarea de iod, chiar dacă există doar date experimentale despre eficiența lui. Chiar dacă O’Neill susține că aplicarea zilnică a soluției ar trebui să ajute la ridicarea nivelului de iod, nu există date care să arate că soluția poate să pătrundă prin piele. 

O lucrare științifică publicată de „The Original Internist” arată că testul pe piele nu este o metodă fiabilă pentru a evalua dacă avem suficient iod în corp, iar acesta nu este de încredere pentru oameni.

„Mulți factori joacă un rol în dispariția culorii iodului de pe suprafața pielii. De exemplu, dacă iodul este redus la iodură de către piele, culoarea galbenă a iodului va dispărea deoarece iodura este albă. Pentru a regenera iodul pe piele, trebuie să aplicați un oxidant, complicând și mai mult testul. Evaporarea iodului din piele crește odată cu creșterea temperaturii ambientale și scăderea presiunii atmosferice. De exemplu, culoarea galbenă a iodului va dispărea mult mai repede în Denver, Colorado, la altitudine mare decât în Los Angeles, California, la nivelul mării, indiferent de cantitatea de iod biodisponibil”, arată sursa citată.

Există mai multe metode recomandate pentru evaluarea statusului de iod, iar acestea sunt făcute de către specialiști: concentrația de iod urinar, prin palparea sau folosirea ultrasunetelor în evaluarea glandei tiroiude și concentrațiile din sânge ale hormonului de stimulare a tiroidei și tiroglobulinei.

Informațiile sunt parțial false. Cu toate că iodul este vital pentru sănătatea și funcționarea normală a glandei tiroide, cantitatea de care avem nevoie este foarte mică, iar un exces de iod aduce efecte negative asupra sănătății noastre. Testele pentru deficit de iod ar trebui făcute în prezența unor specialiști, iar suplimentarea cu iod nu ar trebui făcută fără recomandarea medicului.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.