Dezinformări rețele sociale
Data postării: 06.11.2023
www.factual.ro
Este FALS că vaccinul anti-HPV nu ar fi eficient

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul ginecolog Geanina Hagima, cunoscută pentru promovarea în mediul online a unor teorii ale conspirației precum ,,Marea Resetare”, a abordat subiectul vaccinului anti-HPV. Mai exact, a scris despre vaccinul Gardasil 9, susținând că nu există studii care să ateste în mod concret scăderea incidenței HPV în rândul celor vaccinați: 

,,Studiile pentru vaccinul HPV , deși nu au ajuns să demonstreze scăderea incidenței cancerului de col pe motiv că neoplasmul de col se dezvoltă în ani, indică eficacitatea acestuia în prevenirea leziunilor precanceroase ale colului uterin. Despre reacțiile adverse nu se menționează mai nimic în revistele medicale de renume. Până în plandemie (n.r. pandemie)  nu am știut mai nimic despre corupția din industria farma și nici nu mi-a atras atenția faptul că majoritatea studiilor pentru vaccin erau finanțate de către firmele producătoare. Nu mi-aș fi închipuit că în aceasta industrie interesele financiare ajung să primeze în față sănătății oamenilor“.

Ce este virusul HPV?

HPV este un virus care face parte din familia papilloma virușilor, fiind cea mai comună boală cu transmitere sexuală la nivel mondial, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii. Tot CDC spune că doar în anul 2018 au existat 43 de milioane de cazuri de infecție cu HPV, majoritatea bolnavilor fiind tinerii cu vârsta între 18 și 20 de ani.

Există mai multe tipuri de HPV, iar unele dintre acestea pot aduce la alte probleme de sănătate, precum cancerul sau veruci genitale. Spre exemplu, în România, peste 1.800 de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin, iar aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală, arată un comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP)

Același comunicat mai precizează faptul că țara noastră are cea mai mare rată europeană de incidență și mortalitate cauzate de cancerul de col uterin. Incidența (numărul de cazuri) este de 2,5 ori mai mare decât media europeană, iar mortalitatea este de 4 ori mai mare.

Ce este vaccinul Gardasil 9?

Gardasil 9 este un vaccin administrat atât fetelor, cât și băieților, începând cu vârsta de 9 ani. Acesta protejează organismul de afecțiunile provocate de 9 tipuri de  papillomavirus uman (tipurile HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58), precum leziuni precanceroase (creșteri) și cancere la nivelul colului uterin, vulvei sau vaginului și anusului și vercuri genitale.

Principalul motiv pentru care vaccinarea anti-HPV este recomandată și băieților este că, potrivit studiilor existente, dacă vaccinarea s-ar face doar în rândul fetelor, nu s-ar putea ajunge la o imunitate gregară suficientă pentru eradicarea bolilor echivalente.

Reduce vaccinarea incidența cancerului?

În postarea sa de pe Facebook, Hagima Geanina susține că studiile pentru vaccinul anti-HPV nu ar fi demonstrat ,,scăderea incidenței cancerului de col pe motiv că neoplasmul de col se dezvoltă în ani”. 

În realitate, există numeroase studii care arată că vaccinarea reduce drastic numărul cancerelor de col uterin

De exemplu, în Marea Britanie, ratele incidenței au scăzut cu 90%, după introducerea vaccinului (care a avut loc în anul 2008).

Și în Statele Unite, cifrele sunt similare – peste 90% dintre cancere cauzate de papilloma virus sunt prevenite prin vaccinare.

Totuși, un studiu publicat de către cercetătorii de la King’s College din Londra în 2021, în prestigioasa revistă de știință The Lancet, arată că vaccinul anti-HPV reduce rata de cancer de col uterin cu 87% la femeile care au fost vaccinate între vârstele de 12-13 ani. 

Același studiu arată că programul național de vaccinare anti-HPV din Marea Britanie, a prevenit în jur de 450 de cazuri de cancer de col uterin, și aproximativ 17.200 de celule precanceroase, până la jumătatea anului 2019.

De altfel, doctorița ginecoloagă, cercetată de către Colegiul Medicilor în pandemie din cauza poziției sale negaționiste, a mai scris în postare că: ,,Despre reacțiile adverse nu se menționează mai nimic în revistele medicale de renume“.

Totuși, pe website-ul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), la secțiunea despre vaccinul Gardasil 9, există o subsecțiune referitoare la riscurile asociate cu vaccinarea Gardasil 9, acestea fiind întâlnite la un pacient din 10. Printre aceste reacții se numără dureri de cap, roșeață sau umflare la locul vaccinării. În general, aceste reacții adverse sunt ușoare sau moderate, EMA încurajându-i pe cei care doresc vaccinarea cu Gardasil 9, să citească prospectul medicamentului înainte de vaccinarea propriu-zisă.

De asemenea, agenția mai avertizează pacienții referitor la posibile alergii la vaccin. 

Tot în această postare, Hagima Geanina mai menționează despre un studiu referitor la vaccinarea anti-HPV din India, realizat de către PATH (Programme for Appropriate Technology in Health) și Consiliul Indian pentru Cercetare Medicală, în anul 2009, în care s-a raportat moartea a 7 fete care ar fi fost supuse testării cu vaccinul anti-HPV.  

Programul folosea două vaccinuri: Gardasil, produs de Merck, și Cervarix, produs de GlaxoSmithKline (GSK), iar statele indiene în care au avut loc vaccinările au fost Andhra Pradesh și Gujarat.

Aceasta a atașat textului postării două link-uri, de la publicațiile The Lancet și Science, care au abordat acest subiect. 

Important de menționat este faptul că articolul de la publicația The Lancet a fost ulterior corectat, două luni mai târziu – arătând că articolul inițial conținea mai multe erori. 

De altfel, conform unui raport al OMS (Organizația Mondială a Sănătății), investigația Parlamentului Indian (care, evident, nu este o instituție medicală) a ignorat dovezile concrete ale siguranței și eficacității vaccinului anti-HPV, OMS mai menționând faptul că raportul parlamentului sugerează, în mod fals, cum că morțile ar fi fost atribuite vaccinului. OMS a reevaluat siguranța vaccinurilor anti-HPV, concluzionând că nu există nicio legătură între vaccin și moartea celor șapte fete.

De asemenea, și raportul Guvernului Indian, publicat în 9 noiembrie 2010, a arătat că nu există nicio legătură între moartea fetelor și vaccinul anti-HPV.

*Foto: pixabay.com

SEO optimized by sem.ro SEO agency.